Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δύο από τα βασικότερα προβλήματα του λιμένα Αλεξανδρούπολης έδωσαν λύση τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που ακολούθησαν συντονιστική διαδικασία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα πρόκειται για την απαλλοτρίωση 195 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και τη διευθέτηση της ζώνης της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκεται και αυτή εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Σε ό,τι αφορά την απαλλοτρίωση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ιστορία της οποίας ξεκινάει πριν από 30 χρόνια, το Υπουργείο Ναυτιλίας με δημόσια ανακοίνωσή του στις 19.06.2020, όπως απαιτεί ο νόμος, και με την ταυτόχρονη δέσμευση πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για ελεύθερη εξαγορά των ακινήτων τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας για την κήρυξη της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης.

Επίσης, σχετικά με τη διευθέτηση των ακινήτων κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εν λόγω εκτάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης να μην κατακερματίζεται. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., χωρίς να θίγεται ωστόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ. Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή αφορά, εκτός από τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, και τον Λιμένα του Βόλου.

«Οι Γενικές Γραμματείες Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας καθώς και Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, έχουν αναπτύξει ένα πλαίσιο συνεργασίας, με απτά αποτελέσματα, επιλύοντας χρόνια προβλήματα και προωθώντας την ανάπτυξη της λιμενικής και μεταφορικής βιομηχανίας γενικότερα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξαλειφθούν όλες εκείνες οι αγκυλώσεις που «φρενάρουν» την ανάπτυξη και δημιουργούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου» αναφέρεται.