Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Στα επίπεδα των 91,7 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο (ενδεικτικός) προϋπολογισμός επενδύσεων της περιόδου 2024 – 2032 οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τις υποδομές του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες ήδη έχουν μπει στις «ράγες». Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάπτυξη του ΟΛΑ, που παρουσιάστηκε εν μέρει και χτες στην Αλεξανδρούπολη, οι επενδύσεις περιλαμβάνουν δράσεις όπως η αναβάθμιση λιμενικών υποδομών ύψους 18,2 εκατ. ευρώ, η διαχείριση σιτηρών/δημητριακών ύψους 27 εκατ. ευρώ, η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων ύψους 44,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ. Το Business Plan, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων για την προμήθεια εξοπλισμού για φορτοεκφορτώσεις, σιτηρά και καλλιέργειες αλλά και επενδύσεις για τη συνολική αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής, προκειμένου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μπορεί να προσελκύσει ναυτιλιακή κίνηση που τώρα διέρχεται από τον Βόσπορο και να ανταγωνιστεί γειτονικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, προβλέπεται να εξεταστεί η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο ανατολικό μέρος προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα «βήματα» ανάπτυξης προβλέπουν, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ, τα εξής:

● Έως το τέλος του 2025 δημιουργία 1 Σιλό δυναμικότητας 10 τόνων και συνολικά 5 έως το 2032.

● Εντός του 2025 εξοπλισμός φορτοεκφόρτωσης φορτίων από το σιλό στο πλοίο.

● Έως το τέλος του 2027 βαγόνι & ιμάντας μεταφοράς για τη μεταφορά φορτίων στα σιλό.

● Έως το τέλος του 2025 1 γερανογέφυρα (40 ton / 40 m) για την φορτοεκφόρτωση containers από πλοία και 1 ακόμα έως το τέλος του 2030.

● Έως το τέλος του 2027 2 φορτωτές για την φορτοεκφόρτωση containers από φορτηγά/τρένα.

● 2027 – 2033: 3 ανυψωτές για τη διακίνηση άδειων εμπορευματοκιβωτίων και άλλων φορτίων & 2 γερανών για τη μεταφορά containers σε αποθηκευτικούς χώρους.

Οι εν εξελίξει δράσεις

Σε σχέση με τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη, ξεχωρίζουν η επικαιροποίηση Master Plan ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες και ανάγκες περιβαλλοντικής και χωροταξικής αδειοδότησης, τα έργα για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή: 4 εκατ. ευρώ, η αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) λιμενολεκάνης και διαύλου ναυσιπλοΐας του λιμένα: 14,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται η ολοκλήρωση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων του εμπορικού προβλήτα: 1,2 εκατ. ευρώ, όπως και η συνεργασία με τον όμιλος Gastrade για την εξυπηρέτηση FSRU – Παραχώρηση αποθηκευτικών & λιμενικών χώρων. Σε εξέλιξη είναι και διαβουλεύσεις με βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες (τσιμεντοβιομηχανία & logistics) για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΛΑ, όπως και η διερεύνηση δυνατότητας υποστήριξης στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.