Πηγή Εικόνας: astir.gr

Έντονο ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες προσελκύει το έργο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της μαρίνας Βουλιαγμένης με συνολικό κόστος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το απόγευμα της Τετάρτης το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής γνωμοδότησε θετικά με οριακή πλειοψηφία για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. 

Από το σύνολο των 101 μελών του περιφερειακού συμβουλίου θετικά ψήφισαν τα 48, περίπου 30 κατά, ενώ τα δεκάδες μέλη της παράταξης της Ρένας Δούρου ψήφισαν λευκό. 

Είχε προηγηθεί στο τέλος Μαΐου η θετική γνώμη με ευρεία πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αλλά και η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου από τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και το Συμβούλιο της Επικρατείας το καλοκαίρι του 2019.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων, θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας, Τουρισμού και Περιβάλλοντος με την οποία θα εγκριθεί οριστικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση. Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του μήνα. 

Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης του έργου προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συμμετάσχουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες. 

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ΤΕΡΝΑ, η Intrakat, η ΤΕΚΑΛ ενώ εκτός απροόπτου ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει και η ΑΚΤΩΡ η οποία ανέλαβε την ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, με παρεμβάσεις ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος μέσα σε 20 μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο του 2022.  

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, στη μαρίνα θα μπορούν να ελλιμενίζονται συνολικά 59 σκάφη αναψυχής. Από το σύνολο των σκαφών, τα 46 θα είναι κάτω από 40 μέτρα, πέντε σκάφη θα είναι έως 45 μέτρα, πέντε έως 50 μέτρα, δύο έως 60 μέτρα, ενώ μόνο το ένα θα υπερβαίνει σε μήκος τα 70 μέτρα. 

Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας, οι οποίες θεωρούνται απαρχαιωμένες, έχουν δυναμικότητα ελλιμενισμού 103 σκαφών με μήκος έως 50 μέτρων. 

Με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, τα σκάφη που θα καταπλέουν στη μαρίνα θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες παροχές, όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, σύνδεση με δίκτυο ακαθάρτων κενού αέρος και παροχή κλιματιζόμενου αέρα προκειμένου να μη λειτουργούν οι γεννήτριες και τα συστήματα κλιματισμού των σκαφών όσο αυτά είναι εντός της μαρίνας. 

Η συνολική δόμηση στους χερσαίους χώρους της μαρίνας θα ανέλθει σε 4.800 τμ. Στη μισή έκταση, δηλαδή σε περίπου 2.400 τμ, θα δημιουργηθούν κατασκευές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας, όπως λιμεναρχείο, τελωνείο, αίθουσα διαβατηρίου κτλ. 

Στη μαρίνα αναμένεται να κατασκευαστούν επίσης περίπου 20 εμπορικά καταστήματα τα οποία θα καλύψουν έκταση 1.000 τμ. Στο υπόλοιπο κομμάτι της χερσαίας έκτασης (1.350 τμ) λειτουργεί ήδη το εστιατόριο Moorings.

Τα σχέδια για την αναβάθμιση της μαρίνας προβλέπουν την κατασκευή και περίπου 300 υπογείων θέσεων στάθμευσης για την αποσυμφόρηση της οδού Απόλλωνος. 

Στην αναβαθμισμένη μαρίνα Βουλιαγμένης θα υπάρχει ειδικός χώρος για αλιευτικά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούν τώρα τις εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τη δημιουργία χώρων στους οποίους θα γίνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας σε παιδιά. Στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας και περίπου 350 θέσεις στην περίοδο λειτουργίας.  

Η μαρίνα Βουλιαγμένης, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1964, μισθώθηκε από την ιδιοκτήτρια ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) μετά από διεθνή διαγωνισμό το 2012 στην Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης ΑΕΑΣ για 40 χρόνια (2012-2052) έναντι του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Στις υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας ήταν ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας. 

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της μαρίνας Βουλιαγμένης αποτελεί έναν από τους συνολικά τέσσερις πυλώνες του επενδυτικού πλάνου των μετόχων του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης. 

Η εταιρεία που λειτουργεί το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2016 έναντι 444 εκατομμυρίων ευρώ, από το επενδυτικό fund Jermyn Street Real Estate Fund. 

Εκτός από την αναβάθμιση της μαρίνας, το επενδυτικό πλάνο προβλέπει επίσης τις εξής παρεμβάσεις:

  • Την ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων», «Ναυσικά» και των bungalows, η οποία έχει ολοκληρωθεί.
  • Την ανάπλαση της παραλίας Astir Beach έως το 2020, η οποία επίσης έχει ολοκληρωθεί. 
  • Την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών η οποία είναι σε εξέλιξη.

 

Πηγή Εικόνας: astir.gr