Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαραίτητη παραμένει η συνδρομή των βοηθών επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν… αφήσει την χρήση μάσκας. Έτσι, το σώμα των 300 εργαζομένων θα βρίσκεται εντός των σταθμών για περίπου ένα μήνα ακόμα, τόσο σε ΗΣΑΠ, όσο και σε μετρό προκειμένου να κάνει συστάσεις σε εκείνους που δεν συνεργάζονται με τα μέτρα αλλά και να παρέχει πληροφορίες σε αυτούς που έχουν τυχόν απορίες.

Πρόσφατα, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι αυστηριοποιούνται οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας «ώστε να κινούμαστε όλοι με υπευθυνότητα και να μένουμε ασφαλείς».

Ενημέρωσε, δε, πως το υπουργείο έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς αυτή -και μόνον αυτή- μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για υγειονομικές παραβάσεις.

Όσον αφορά τους 300 «βοηθούς επιβατών» θα παραμείνουν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με λεωφορεία για όλο τον μήνα, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Παράλληλα, σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό. 

Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί και προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σχετικά με τις απολυμάνσεις, θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕ γίνεται πλέον και σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στις στάσεις λεωφορείων.

Παράλληλα, θα συνεχίσουν να μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.

Ειδικότερα τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις των δρομολογίων θα διαμορφωθούν στα 4,5 λεπτά από τα 5 λεπτά που είναι σήμερα.

Στη γραμμή 2 δρομολόγια ανά 4,5 λεπτά θα υπάρχουν από τις 7:00 έως τις 11:00 και από τις 13:30 έως τις 17:30. Στη γραμμή 3 δρομολόγια ανά 4,5 λεπτά θα υπάρχουν από τις 7:00 έως τις 17:30, ενώ τις υπόλοιπες ώρες έως τις 20:30 τα δρομολόγια θα είναι ανά 5 λεπτά και στις 2 γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  πύκνωση των δρομολογίων γίνεται για να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός είτε εντός των συρμών, είτε στις αποβάθρες τις ώρες αιχμής.

Στο μεταξύ, σε 1,20 ευρώ από 1,40 που κόστιζε μέχρι πρότινος η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και στο 0,50 από 0,60 ευρώ το μειωμένο έχουν διαμορφωθεί τα κόμιστρα από την Δευτέρα 1η Ιουνίου. 

Το χαμηλότερο κόμιστρο έρχεται ως αποτέλεσμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές και θα ισχύσει για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης πολιτών, επιχειρήσεων και τουρισμού λόγω κορονοϊού. 

Σε ό,τι αφορά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η τιμή της μηνιαίας μειώνεται στα 27 από 30 ευρώ, της τριμηνιαίας στα 78 από 85, της εξαμηνιαίας στα 155 από 170 ευρώ και της ετήσιας στα 300 από 330 ευρώ.