Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα πίστωση χρόνου και συγκεκριμένα έως τις 3 Ιουλίου θα έχουν οι ιδιοκτήτες της Λέσβου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία συλλογής δηλώσεων. 

Ειδικότερα, η παράταση που δίνεται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, αφορά τόσο στους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού και περιλαμβάνει τα ακίνητα που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους: Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου: Δήμος Λέσβου και προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓΙΑΣΟΥ, ΑΓΡΑΣ, ΑΚΡΑΣΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ, ΑΝΤΙΣΣΗΣ, ΑΡΓΕΝΝΟΥ, ΑΣΩΜΑΤΟΥ, ΑΦΑΛΩΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΒΑΤΟΥΣΣΗΣ, ΒΡΙΣΑΣ, ΕΡΕΣΟΥ, ΙΠΠΕΙΟΥ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΚΑΠΗΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΟΥΣ, ΚΩΜΗΣ, ΛΑΜΠΟΥ ΜΥΛΩΝ, ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΗΘΥΜΝΗΣ, ΜΙΣΤΕΓΝΩΝ, ΜΥΧΟΥ, ΝΑΠΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΜΦΙΛΩΝ, ΠΕΛΟΠΗΣ, ΠΕΤΡΑΣ, ΠΗΓΗΣ, ΠΛΑΓΙΑΣ, ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, ΠΤΕΡΟΥΝΤΟΣ, ΠΥΡΓΩΝ ΘΕΡΜΗΣ, ΣΙΓΡΙΟΥ, ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΥΨΗΣ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΟΥΝΤΟΣ, ΤΡΥΓΟΝΑ, ΥΨΗΛΟΜΕΤΩΠΟΥ, ΦΙΛΙΑΣ, ΧΙΔΗΡΩΝ.

Σημειώνεται πως με προγενέστερες αποφάσεις έχει δοθεί ήδη 5μηνη παράταση και σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου δεν επιτρέπεται υπέρβαση της προθεσμίας παράτασης του χρονικού διαστήματος των έξι μηνών.

Τι όμως έπεται; Λιγότερο από 2 μήνες σιωπηρής… παράτασης, έχουν ακόμα οι ιδιοκτήτες δεδομένου ότι από τον Ιούλιο θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων στο Κτηματολόγιο και όσοι δεν συμμετείχαν στην διαδικασία συλλογής δηλώσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις. 

Όπως εξηγούν πηγές από τον Φορέα στο  economix.gr, οι επιμέρους λεπτομέρειες θα ενσωματωθούν στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα έρθει το προσεχή διάστημα στην Βουλή, ενώ θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης. «Το Κτηματολόγιο έχει δώσει πολλές παρατάσεις στους πολίτες προκειμένου να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο ώστε να συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης» τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Έτσι, οι ιδιοκτήτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις, ενώ οι πολύ ασυνεπείς δεν αποκλείεται να βάλουν το χέρι βαθιά στο τσέπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στο νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. 

Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών πλέον σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το σύνολο των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας προκειμένου να δεχθούν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κλεψύδρα δεν μετρά αντίστροφα μόνο για τις χρηματικές ποινές αλλά και για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας που πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2022, προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, εντός του μήνα, οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες, δικηγόροι, κλπ) θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν  και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία που ανήκουν στο Φορέα. 

Επιπλέον, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις  θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο. 

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούσε πονοκέφαλο στην διοίκηση του Κτηματολογίου ήταν η υποστελέχωση του προσωπικού, που οδηγούσε αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις, μεταξύ αυτών και στην εξέταση των ενστάσεων. Αποτέλεσμα αυτού, περί τις 200.000 αντιρρήσεις να στοιβάζονται σε συρτάρια και οι πολίτες που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους, να βρίσκονται σε… φάση αναμονής ώστε να προχωρήσουν σε δικές τους υποθέσεις. 

Με τον περιβαλλοντικό νόμο, πλέον θα μπορούν να στελεχώνονται όχι μόνο με τοπογράφους (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς. Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης. Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, αυτό σημαίνει ότι τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί θα μπορούν να εξετάζουν υποθέσεις όλης της Ελλάδας γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξέταση των χιλιάδων ενστάσεων που είναι τώρα σε εκκρεμότητα.