Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφημιστική καμπάνια ετοιμάζει η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία, στέλνοντας μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους πώς να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα εργαλεία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η καμπάνια θα βγει στον αέρα την 1η Ιουλίου, ενώ στα μέσα της εβδομάδος θα αναρτηθεί η προκήρυξη για την αναζήτηση διαφημιστικής εταιρείας που θα αναλάβει το project. Πάντως, το κονδύλι της καμπάνιας θεωρείται αρκετά χαμηλό και ανέρχεται μόλις σε 30.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αμοιβή της εταιρείας και τα έξοδα προβολής. Η κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και η ημερομηνία απαγόρευσης ισχύει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται η διαδικασία των πλειστηριασμών, αλλά ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ζητώντας αναστολή της διαδικασίας αν έχει πληγεί από την πανδημία.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι λένε ότι, ουσιαστικά, η διαδικασία πλειστηριασμών θα επιτραπεί από τις αρχές του νέου έτους. Πάντως, οι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν την 1η κατοικία τους, μέσω της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, με βάση το νόμο Ν. 4605/2019 περί Προγράμματος Επιδότησης Αποπληρωμής Στεγαστικών και Επιχειρηματικών Δανείων με Υποθήκη σε Κύρια Κατοικία.

 Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κρατικής χρηματοδότησης.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου από την πλατφόρμα της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους συνολικά 3.784 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, 201 νέοι χρήστες υπέβαλαν την αίτηση τους, ήτοι αύξηση κατά 5,61%. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα 586 νέοι χρήστες υπέβαλαν την αίτηση τους, ήτοι αύξηση κατά 18,32%.
Συγκριτικά με τις 31/12/2019 υπέβαλαν αίτηση 2.416 νέοι χρήστες, ήτοι αύξηση κατά 176,61%. Οι προτάσεις για ρύθμιση χρέους έφθασαν τις 1.758 οι οποίες δόθηκαν από  τις τράπεζες. Συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν από τις τράπεζες 40 νέες προτάσεις ρύθμισης, ήτοι αύξηση κατά 2,33%. 

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα 230 νέες προτάσεις ρύθμισης, ήτοι αύξηση κατά 15,05%. Συγκριτικά με τις 31/12/2019, έγιναν 1.356 νέες προτάσεις ρύθμισης, ήτοι αύξηση κατά 337,31%. Συνολικά 1077 προτάσεις ρύθμισης έχουν αποδεχθεί οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 681 υπολοίπων.

Ο πολίτης, αφού λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα, έχει προθεσμία ενός μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω η διαδικασία, στην επιδότηση.

Συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα 33 πολίτες δέχτηκαν την πρόταση ρύθμισης δανείου, ήτοι αύξηση κατά 3,16%.Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα 247 πολίτες  απάντησαν θετικά στην πρόταση ρύθμισης δανείου, ήτοι αύξηση κατά 29,76%.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) εγκρίνει την επιδότηση μέσα σε 1 μήνα, αφότου ο πολίτης αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του Νόμου.