Συνέντευξη στο economix.gr του Stéphane Billon, της εφαρμογής τηλεϊατρικής Dr. Button
Συνέντευξη στο economix.gr του Stéphane Billon, της εφαρμογής τηλεϊατρικής Dr. Button
Πηγή Εικόνας: Dr Button Stéphane Billon

Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού που ζήσαμε, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής – όπως και άλλες εφαρμογές – γνώρισαν αύξηση, ενώ μεγάλο μέρος του κοινού εξοικειώθηκε με αυτές – ίσως ήταν κάτι σαν ξύπνημα ενός κοιμώμενου γίγαντα. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι δυναμικά στο χώρο της τηλεϊατρικής μπήκε μια ελληνική startup εταιρεία με την πλατφόρμα Dr. Button, η οποία μάλιστα συνεργάστηκε πολύ γρήγορα και με δημόσιες αρχές. Και μάλιστα εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε από το ρεπορτάζ ότι ο ιδρυτής της εταιρείας είναι Γάλλος, ειδικός στα Οικονομικά της Υγείας, που αποφάσισε να επενδύσει και να επιχειρήσει στην ελληνική αγορά! Αποφασίσαμε λοιπόν να μιλήσουμε με τον ιδρυτή της Dr. Button για να μάθουμε τί τον παρακίνησε να επενδύσει στη χώρα μας, τί ευκαιρίες είδε και τί βλέπει για το μέλλον, τις εφαρμογές τηλεϊατρικής και την τρέχουσα συγκυρία.

Τη συνέντευξη με τον Stéphane Billon για την Dr. Button πήρε ο αρχισυντάκτης του economix.gr, Θοδωρής Καραουλάνης

Ο Stéphane Billon είναι Οικονομολόγος Υγείας, αναλυτής δεδομένων για την υγεία, με Ph.D. στη Δημόσια Υγεία και DEA σε Μεθόδους Ανάλυσης Συστημάτων Υγείας – MASS (University AixMarseille II – France). Χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του για την ανάλυση των θεραπειών και των πρακτικών υγείας και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών προσεγγίσεων, με σκοπό τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

ΕΡ.: Τί είναι το Dr. Button και γιατί είναι καινοτόμο; Πώς κερδίζουν οι πολίτες και πώς οι γιατροί;

Η εταιρεία τηλεϊατρικής Dr. Button (www.drbutton.gr) είναι μια ελληνογαλλική startup που δημιουργήθηκε για να φέρει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πιο κοντά στον πολίτη, με τη χρήση της τεχνολογίας, κάνοντάς την προσιτή σε όλους μέσω εφαρμογών, διαθέσιμων μέσω smartphone, tablet και υπολογιστή.

Η Dr. Button φέρνει μια νέα εποχή, στην οποία δεν χρειάζεται πλέον να βιώνουμε δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες για να δούμε έναν γιατρό. Για παράδειγμα, στο παρελθόν αν κάποιος αισθανόταν έναν πόνο, θα έπρεπε να απευθυνθεί σε ένα ήδη υπερφορτωμένο τμήμα για επείγοντα περιστατικά, ενδεχομένως να εκτεθεί σε επικίνδυνα παθογόνα, να περιμένει πολλές ώρες να δει έναν ειδικό που θα τον συμβούλευε να δει γιατρό κάποιας άλλης ειδικότητας, να επιστρέψει σπίτι, να κλείσει ένα ραντεβού, να ξαναπάει στον γιατρό και να περιμένει 30-90 λεπτά μέχρι να λάβει διάγνωση και καθοδήγηση για θεραπεία.

Η Dr. Button προσφέρει μια διαδικασία ψηφιοποίησης της ιατρικής πράξης και άμεση παρακολούθηση από απόσταση, η οποία σχεδιάστηκε από γιατρούς για ασθενείς, με όραμα την απλοποιημένη, ταχύτερη, ασφαλή πρόσβαση για μια πρώτη εκτίμηση από απόσταση για όλους, με αυστηρή συμμόρφωση με τις διαδικασίες, τεχνικές και ηθικούς κανόνες αυτής της αγοράς. Επιπλέον, εξοικονομεί ώρες ή ακόμα και ημέρες στην παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Η απλοποίηση και η επιτάχυνση της ασφαλούς πρόσβασης στην ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία είναι η δέσμευση για καλύτερη υγεία για όλους και εξυπηρετεί όσους δεν μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους για μισή μέρα για να πάνε στον γιατρό, εκείνους που είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το κάποιον γιατρό, αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή οικογενειακών υποχρεώσεων.

Ενισχύει τον Όρκο του Ιπποκράτη, για προστασία και θεραπεία, χωρίς κοινωνικές ή γεωγραφικές διακρίσεις σε μια εποχή που η υγεία έχει γίνει καταναλωτικό αγαθό πολυτελείας, ενάντια σε οποιαδήποτε δεοντολογία ή κοινωνική αρχή.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ήδη αγγίζει και μετασχηματίζει πολλούς τομείς της ζωής μας, διευκολύνοντας διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας και οι υπηρεσίες υγείας είναι το επόμενο φυσικό βήμα. Εμείς έχουμε ξεκινήσει με μια ολοκληρωμένη λύση που παρέχουμε ήδη – Τηλεσυνεδρία, Symptom Checker και Προσωπικό Ιατρικό Φάκελο – ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε νέα χαρακτηριστικά με στόχο την παροχή εξατομικευμένων λύσεων που θα δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο σε δεδομένα που αφορούν την υγεία τους, εστιάζοντας στην πρόληψη και με όραμα την καλύτερη υγεία για όλους.

Ο τρόπος που λειτουργεί η τηλεσυνεδρία Dr. Button είναι απλός και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή, σε ελάχιστο χρόνο, να δει έναν γιατρό, οποτεδήποτε, από οπουδήποτε, σε δύο μόλις βήματα. Πρώτον, εγγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (drbutton.gr) ή κατεβάζει την  εφαρμογή στο κινητό του. Δεύτερον, επιλέγει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει, βρίσκει γιατρό από τη λίστα διαβάζοντας τα προφίλ και την εμπειρία που διαθέτουν οι συνεργαζόμενοι ιατροί και ξεκινάει την τηλεσυνεδρία.

Πριν ξεκινήσει η τηλεσυνεδρία, ή και κατά τη διάρκεια, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει φωτογραφίες, σχετικά έγγραφα, καθώς και να δώσει στον ιατρό πρόσβαση στον προσωπικό ιατρικό φάκελο εντός της εφαρμογής. Ο ασθενής έχει έτσι εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε έναν γιατρό, ενώ ταυτόχρονα ο γιατρός έχει πρόσβαση σε απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται.

Με τις εφαρμογές μας φέρνουμε τον γιατρό εικονικά σε κάθε σπίτι, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, με πολλαπλά οφέλη για γιατρούς και ασθενείς, όπως εξοικονόμηση χρόνου,  προσβασιμότητα σε ιατρούς σε περιπτώσεις όπου η μετακίνηση είναι δύσκολη ή δεν ενδείκνυται, όπως στην περίπτωση του lockdown, διαθεσιμότητα οποιαδήποτε στιγμή, ασφάλεια και συμβατότητα GDPR. Η τηλεϊατρική είναι Ιδιαίτερα χρήσιμη και σε περιπτώσεις κατοίκων απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών όπου ουσιαστικά εκμηδενίζει τις αποστάσεις και δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους αυτούς να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οποτεδήποτε, χωρίς κόπο. Τα πλεονεκτήματα είναι πράγματι πάρα πολλά για όλους τους εμπλεκόμενους.

 

ΕΡ.: Η επιδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε για εσάς απειλή ή ευκαιρία; Πως κινηθήκατε;

Η πανδημία για εμάς στάθηκε η αφορμή ώστε να επισπεύσουμε το λανσάρισμα της εφαρμογής, συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα μας ενεργοποιήθηκε άμεσα και δίνοντας όλη την ενέργεια, δουλέψαμε όλοι μαζί ώστε αυτή η πρωτοβουλία να υλοποιηθεί, να γνωστοποιηθεί και να μπορέσουν όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Η πλατφόρμα μας λανσαρίστηκε εκτάκτως στις 16 Μαρτίου, και ενώ βρισκόμασταν στην τελευταία φάση μιας πολύμηνης διαδικασίας δοκιμών σε πραγματικό περιβάλλον, με ιδιώτες γιατρούς και πολίτες από όλη την Ελλάδα.

Με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και των Ιατρικών Συλλόγων της και προσφέραμε εντελώς δωρεάν την πλατφόρμα μας. Σχεδόν ταυτόχρονα, συνεργαστήκαμε και με τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με άλλους φορείς όπως οι SOS Ιατροί και η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Σύντομα, περισσότεροι από 450 εθελοντές γιατροί εγγράφηκαν στην πλατφόρμα μέσω της οποίας εκατοντάδες εθελοντές γιατροί προσέφεραν και ακόμη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε πολίτες που επικοινωνούν μαζί τους για ζητήματα σχετικά με τον κορονοϊό.

Σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 10,000 πολίτες εγγράφηκαν και κατέβασαν την εφαρμογή ώστε να επωφεληθούν της πρωτοβουλίας αυτής.

 

ΕΡ.: Η εμπλοκή των θεμάτων υγείας με τον ψηφιακό κόσμο προκαλεί σε κάποιους ανησυχίες, κυρίως για θέματα ιδιωτικότητας και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Θεωρείτε βάσιμους αυτούς τους φόβους; Η τηλεϊατρική μπορεί να απαντήσει με επιτυχία στα θέματα αυτά; Πως χειρίζεστε τα θέματα δεδομένων και τις σχετικές ανησυχίες στην Dr. Button;

Στην Dr. Button εστιάζουμε ιδιαίτερα στην ασφάλεια και στο απόρρητο των συνομιλιών. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι ασθενείς αποφασίζουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους με άλλα μέσα, όπως απλές βιντεοκλήσεις, που δεν είναι σχεδιασμένα για ιατρικούς σκοπούς και μπορεί να ενέχουν κινδύνους για τα θέματα της ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων. Λύση στο πρόβλημα αυτό παρέχουν οι εφαρμογές μας, που είναι σχεδιασμένες και υλοποιημένες αξιοποιώντας τεχνολογίες κρυπτογράφησης που εγγυώνται ότι οι τηλεσυνεδρίες μέσω Dr. Button είναι ιδιωτικές και ασφαλείς. Επιπλέον, οι εφαρμογές είναι πλήρως εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Επιπρόσθετα, οι εφαρμογές Dr. Button, όταν ο ασθενής το ζητήσει, δίνουν στον γιατρό άμεση και ασφαλή πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς, που είναι διαθέσιμα με ασφάλεια σε ένα κεντρικό σημείο. Αυτό εγγυάται επίσης και την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών, όπου αυτό απαιτείται, σε άλλους γιατρούς που αναλαμβάνουν το περιστατικό.

 

ΕΡ.: Είδαμε ότι συνεργαστήκατε ήδη και με δημόσιες αρχές. Ποια είναι η εμπειρία σας από τέτοιες συνεργασίες με το δημόσιο που δεν θεωρείται αποτελεσματικό και γρήγορο;

Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία μας σε τοπικό επίπεδο με τις Περιφέρειες έγινε σε πολύ ταχείς ρυθμούς, δεδομένης και της κρισιμότητας της κατάστασης. Είδαμε άμεση ανταπόκριση από τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν τόσο στον συντονισμό με τους Ιατρικούς Συλλόγους, όσο και στην ενημέρωση του κοινού για την διαθεσιμότητα αυτής της δράσης.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι βλέπουμε μια ιδιαίτερα γρήγορη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι δυνατότητές της προς όφελος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε δράσεις, όπως το Greece Vs Virus, στο οποίο συμμετέχουμε και έχουμε ήδη προκριθεί ώστε να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα τηλεΪατρικής μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

ΕΡ.: Είναι εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα η δημιουργία και λειτουργία μιας start-up και μάλιστα μιας ψηφιακής εφαρμογής από το μηδέν; Ποια εμπόδια αντιμετωπίσατε;

Η Ελλάδα πλέον παρέχει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις startups σε σχέση με το παρελθόν, αλλά είναι αρκετά τα βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν ώστε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Ξεκινώντας τη διαδικασία πριν 2 χρόνια, μπορώ να πω ότι ως ξένος επενδυτής αντιμετώπισα διάφορες δυσκολίες, με εμπόδια που είχαν κυρίως να κάνουν με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θυμάμαι πως για να αποδείξω πως είμαι Γάλλος και να εκδώσω ελληνικό ΑΦΜ, αλλά και να πάρω την φορολογική απαλλαγή (μιας και είμαι φορολογικός πολίτης Γαλλίας), έπρεπε να συγκεντρώσω πάνω από 10 δικαιολογητικά, και το περίεργο ήταν πως έπρεπε να τα παραδώσω με ταυτοπροσωπία και μόνο. Αυτό καθυστέρησε πολύ την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το οποίο κατέληξε σε ένα μικρό πρόστιμο. Κυρίως ωστόσο, μου έδωσε την εντύπωση πως το έδαφος ήταν λίγο ακαλλιέργητο ακόμα για ξένες επενδύσεις. Με χαρά βλέπω ότι γίνονται πολλά βήματα ως προς την απλούστευση διαφόρων διαδικασιών με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, που καθιστά το περιβάλλον πολύ πιο φιλικό πλέον για επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο περιβάλλον για startup εταιρείες καθώς υπάρχει πολύ αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, άρτια καταρτισμένο και με ισχυρή θέληση να κάνει τη διαφορά.

 

ΕΡ.: Γιατί προχωρήσατε σε χρηματοδότηση στην Ελλάδα; Ποιες ευκαιρίες είδατε;

Η ιδέα της δημιουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα όπου είναι και η έδρα μας, προέκυψε για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά αποκλειστικά στο πολύ δυνατά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα στο χώρο του προγραμματισμού. Η εταιρεία μας αποτελεί πόλο έλξης και αξιοποίησης του ταλέντου, των νέων ανθρώπων που έχουν αποφοιτήσει από τα πανεπιστήμια της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι το κενό που έχουμε εντοπίσει στην Ελλάδα στην αγορά της τηλεϊατρικής. Αντιλαμβανόμενοι ότι οι εξελίξεις στο χώρο κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς και βλέποντας τις δυνατότητες που ήδη προσφέρει η τηλεϊατρική στη Γαλλία, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις αγορές που έχει ιδιαίτερη δυνατότητα να εφαρμοστεί η τηλεϊατρική, δεδομένου και του γεγονότος ότι υπάρχουν αρκετές απομακρυσμένες περιοχές και πολίτες που έχουν δύσκολη πρόσβαση σε γιατρούς.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κεντρικού ενδιαφέροντος σε μια ολόκληρη περιοχή αυτή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημείο αναφοράς θα έλεγα. Ξεπέρασε, επίσης,  μια δύσκολη δεκαετία με θυσίες. Η ιστορία δείχνει ότι οι πολίτες της είναι μαχητές. Συνεπώς η σημερινή Ελλάδα θεωρώ ότι είναι ελκυστική και φιλική προς επενδύσεις.

 

ΕΡ.: Πως θα συγκρίνατε το επίπεδο της ελληνικής αγοράς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, για παράδειγμα της Γαλλίας από όπου προέρχεστε;

Η Ελληνική αγορά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο χώρο της τηλεϊατρικής, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές ώστε οι πολίτες, οι γιατροί, καθώς και οι κρατικοί φορείς να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη της τηλεϊατρικής. Στη Γαλλία για παράδειγμα, έγιναν αρκετά γρήγορα διάφορες κινήσεις ώστε να υπάρξει το κατάλληλο νομοσχέδιο για την τηλεϊατρική, και να μπορέσει να ανοίξει η αγορά γρήγορα. Σήμερα μάλιστα βλέπουμε να πληθαίνουν οι εταιρείες τηλεϊατρικής στη Γαλλία και οι πολίτες τις χρησιμοποιούν εκτεταμένα. Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής καλύπτονται μάλιστα και από ασφαλιστικούς φορείς, γεγονός που αυξάνει τη δημοτικότητά τους. Στην Ελλάδα είδαμε με ιδιαίτερη χαρά ότι οι πολίτες αγκάλιασαν ένθερμα την πρωτοβουλία μας για δωρεάν τηλεϊατρική εν μέσω του κορονοϊού, και χρησιμοποίησαν την υπηρεσία και για άλλα θέματα υγείας. Αυτό μας δείχνει ότι πολίτες και γιατροί είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα και σύντομα η Ελλάδα θα έρθει πιο κοντά στο παράδειγμα της Γαλλίας στο χώρο της τηλεϊατρικής.

 

ΕΡ.: Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε; Τί να περιμένουμε από την Dr. Button το επόμενο διάστημα;

Ο κορονοϊός είναι μόνο ένας καταλύτης αλλαγών στον ιατρικό τομέα. Από την εμπειρία μου ως Οικονομολόγος Υγείας, πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε να κερδίζει έδαφος η προληπτική ιατρική έναντι της θεραπευτικής, χάρη στα big data, AI, κλπ. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η προληπτική ιατρική είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή και πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπευτική. Θα προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν μια πιο υγιή και ευκολότερη ζωή.

Η Dr. Button προσφέρει τα θεμέλια ώστε να βοηθήσει τους γιατρούς να πορευτούν με νέα εργαλεία στη νέα ψηφιακή εποχή και στις δυνατότητες που αυτή προσφέρει, διευρύνοντας το πεδίο δράσης τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας να προσαρμοστούν σε αυτόν τον νέο τομέα. Η τηλεϊατρική είναι μόνο η αρχή. Φέρνουμε ένα νέος τρόπο  παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και προσφοράς της υγειονομικής περίθαλψης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τους επόμενους μήνες θα ανακοινώσουμε νέες λειτουργίες της πλατφόρμας, όπως η δυνατότητα των γιατρών να κάνουν διάγνωση ή να ακολουθήσουν έναν ορισμένο αριθμό δεικτών υγείας για τους ασθενείς τους, μέσω της χρήσης συνδεδεμένων αντικειμένων, όπως το συνδεδεμένο ισοζύγιο, ο συνδεδεμένος μετρητής γλυκόζης αίματος ή ακόμα και το συνδεδεμένο όργανο ελέγχου πίεσης του αίματος. Έτσι, θα μπορεί να υπάρχει παρέμβαση πριν από την εμφάνιση συμβάντων υγείας. Η ιδέα είναι να μην δρούμε θεραπευτικά αφού η ασθένεια έχει εμφανιστεί, αλλά να την αποτρέψουμε από το να εμφανιστεί, με προληπτικές δράσεις, παρακολουθώντας ασθενείς και πληθυσμούς που κινδυνεύουν, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα μικρά παιδιά.

Η Dr. Button θα έχει επιπλέον ενεργό ρόλο σε προηγμένες αναλύσεις ανώνυμων ιατρικών δεδομένων (η συλλογή των οποίων θα γίνεται με ασφάλεια και με πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο που έθεσε ο EU-GDPR σχετικά με την προστασία δεδομένων) μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, που προσφέρει τη δυνατότητα για ταχύτερες, ακριβέστερες διαγνώσεις και λιγότερο δαπανηρές και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.