Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Πηγή Εικόνας: U.S. Air Force

Τέσσερα σημαντικά έργα στη διαχείριση απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, την Ύδρα, την Λέρο και την Τήνο επιδιώκεται να επιταχυνθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κι αυτό επειδή η εν λόγω απόφαση προβλέπει την υπαγωγή τους στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παροχή εξουσιοδότησης στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.

Τα έργα

Ειδικότερα, τα έργα αυτά αφορούν τη ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης στη Θέρμη. Το έργο, με προϋπολογισμό 63 εκατομμυρίων ευρώ, θα εξυπηρετεί τους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Η μονάδα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας:

α) 128.200tn/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.),εξυπηρετώντας τους Δήμους του Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ (μέρος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής) και

β) 22.000 tn/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ),εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, το υπαγόμενο έργο στις διατάξεις του Κώδικα Απαλλοτριώσεων συγχρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΥΔ/ΕΠ –ΥΜΕΠΕΡΑΑ) της περιόδου 2014-2020», η χρηματοδότηση της οποίας ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023 και για την επόμενη προγραμματική περίοδο τέτοιου είδους έργα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση.

Ακολουθεί, με τη σειρά που αναφέρεται στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και η μονάδα επεξεργασίας και τα λοιπά έργα διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Λέρου στην περιοχή Τσιγκούνας. Σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου, απαιτείται η ταχεία πρόοδος του έργου 4,6 εκατ. ευρώ, επειδή είναι ορατό το ενδεχόμενο απένταξής του από τη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους.

Το τρίτο έργο είναι στην Ύδρα και περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, το αποχετευτικό δίκτυο οικισμού Ύδρας και την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, συνολικού προΫπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.

Στην Τήνο σχεδιάζεται η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) χωρητικότητας 144 χιλ. κυβικών μέτρων και μονάδας κομποστοποίησης ετήσιας δυναμικότητας 300 τόνων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. «Η Τήνος αποκτά για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Πρόκειται για ένα καθοριστικό έργο υποδομής και περιβάλλοντος, το οποίο θωρακίζει την Τήνο για τις επόμενες δεκαετίες σε επίπεδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, αλλά και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης» ανέφερε πρόσφατα, σε επιστολή του ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Φίλιππος Φόρτωμας.