Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ενεργοποίηση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μετά και την ανατροπή των ισορροπιών στην Τρίπολη, φαίνεται να εξετάζει εντός Ιουλίου η Άγκυρα προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες -πιθανότατα με το «Φατίχ»- νότια της Κρήτης. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε σε σχετική τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Η στρατηγική των τουρκικών «δορυφόρων» που εφαρμόστηκε με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο φαίνεται ότι θα επαναληφθεί με τη Λιβύη καθώς η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ θα αναλάβει δράση εκ μέρους της επίσημα αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη. Το ερώτημα, φυσικά, που ταλανίζει την ελληνική πλευρά είναι το ακριβές σημείο που θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απόφαση της Άγκυρας να παίξει με την υπομονή της Αθήνας.

Η στρατηγική της Άγκυρας ακολουθεί ενιαίο μοτίβο καθώς κάθε φορά επιχειρεί να δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις σε βαθμό που, όμως, δεν θα προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο. Αντίστοιχες ήταν, άλλωστε, οι κινήσεις της τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Όπως μάλιστα ανέφερε προ ημερών έμπειρος διπλωμάτης στο economix.gr, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να τηρήσει αντίστοιχη «διαλλακτικότητα» με αυτήν της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί ότι η αποχώρηση των εταιρειών εξαιτίας της πανδημίας covid-19 ήταν προσχηματική. Μάλιστα, οι Τούρκοι σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι μόνο το Yavuz συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή.