Πηγή Εικόνας: youtube

Στα 5,2 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα κεφάλαια του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς τις τελευταίες μέρες, πήραμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερδιπλασιαστούν τα όρια τα οποία είχαμε εγκεκριμένα. Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας είπε ότι καταφέραμε να υπερδιπλασιάζουμε τα διαθέσιμα ποσά τα οποία μπορούν να δοθούν σε νέες επιχειρηματικές μορφές επενδύσεων είτε αφορούν φορολογικές είτε άμεσες ενισχύσεις.

Στον προηγούμενο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου είχαν υποβληθεί και αυτό είναι πολύ θετικό προ κορωνοϊού, περίπου 2.000 αιτήσεις εταιρειών για να υπαχθούν σε αυτά τα προγράμματα. Με τα προηγούμενα όρια θα αναγκαζόμασταν να κοπούν πάρα πολλές από αυτές τις αιτήσεις, περίπου το 1/3 θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε καθυστερήσει την αξιολόγηση διότι δεν θέλαμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες, να δώσουμε σε όσους περισσότερους ότι καλύτερο μπορούσαμε.

Πλέον, αυτό έχει καταστεί εφικτό επομένως ξεκινάμε άμεσα τις αξιολογήσεις ώστε σχεδόν το σύνολο αυτών να μπορούν να τύχουν έγκρισης. Έχοντας τη συνολική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχθές το βράδυ πήραμε το ΦΕΚ, και ανοίγει επισήμως πλέον στο πληροφοριακό σύστημα ο νέος κύκλος συνολικού ύψους 500.000.000. Από αυτά 350.000.000 στη γενική επιχειρηματικότητα και 150.000.000 στις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 Ο κ. Μαντζούφας διευκρίνισε ότι αυτό που πήρε ως απόφαση το Υπουργείο και πάρα πολύ συνειδητά είναι ο συγκεκριμένος κύκλος να είναι μικρής διάρκειας μέχρι το τέλος Ιουλίου. “Και αυτό ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε μια ροή γρήγορων αξιολογήσεων. Όσο δίναμε παρατάσεις σε προηγούμενα καθεστώτα, συσσωρεύονταν πάρα πολλά και η διαχείριση προφανώς γίνεται δύσκολη.

Με το που τελειώσουμε, όμως, τέλη Ιουλίου έχουμε επί της ουσίας στα εγκεκριμένα ποσά, τα οποία σας ανέφερα περίπου 1,2 δις επιπλέον, ώστε αμέσως να ξεκινούν αντίστοιχοι νέοι κύκλοι.

Άρα, θα εγκαινιάσουμε μια συνεχή ροή τέτοιων προκηρύξεων ώστε και γρήγορα όσοι μπαίνουν τελικά να βγαίνουν και να είναι συνεχώς ανοιχτά προγράμματα προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Αυτά στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.”

Για τις ξένες και μεγάλες επενδύσεις 

Ο κ. Μαντζούφας αναφερομενος σε όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, τόνισε πως” ενδεχομένως, αν σας έλεγε κανείς ότι μια εταιρεία μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής, τζίρου άνω του 1,5 δις σκέφτεται να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο στη Ρουμανία ή στην Ελλάδα, τι θα πίστευε κανείς; Ότι ποια θα ήταν η επιλογή;

Ενώ, λοιπόν, πιθανότατα θα σκεφτόμασταν ότι η Ρουμανία τελικά θα ήτανε για πολλούς λόγους η χώρα επιλογής, αυτό το οποίο καταφέραμε την περίοδο του κορωνοϊού, με κεντρικό συντονισμό του Υπουργού και πλήρη ενημέρωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος πραγματικά μας έδωσε εντολή να μην αφήσουμε  αυτή και αντίστοιχες τέτοιες ευκαιρίες, ήταν να επιλεγεί η Ελλάδα ως χώρα εγκατάστασης εργοστασίου 170 εργαζομένων αντί για τη Ρουμανία.

Και ποιο ήταν το ζητούμενο τους; Το ζητούμενο τους είναι να μπορέσουμε να λύσουμε τα αρκετά γραφειοκρατικά ζητήματα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν την εγκατάστασή τους.

Αυτό σε συνήθεις ρυθμούς μπορεί να έπαιρνε και έξι μήνες και ακόμα να το συζητάγαμε. Με πάρα πολύ στενό συντονισμό αυτό το καταφέραμε μέσα σε 20 μέρες, με πλήρη συνεργασία και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να καταφέρουμε να δοθούν όλα τα χωροταξικά, περιβαλλοντολογικά και λοιπά στοιχεία τα οποία απαιτούνταν, με πλήρη νομιμότητα και με ταχύτατους ρυθμούς. Τελικώς αυτό το οποίο επετεύχθη είναι η εταιρεία, η οποία είναι ελβετική πολυεθνική, με τζίρο 1,5 δις, να αρχίσει την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής μετρητών, έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου στην Κόρινθο.

Αυτή η επένδυση αποφασίστηκε, τέλος Φεβρουαρίου. Σε τηλεδιάσκεψη με τους Ελβετούς, τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Ενέργειας ανακοινώθηκε  τον Μάρτιο. Τον Ιούνιο η επένδυση ξεκινάει. Τέλος Ιουνίου θα έχουμε τελετή θεμελίωσης του έργου και τέλος του έτους η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί ώστε αρχές του 2021 η χώρα μας να έχει προσελκύσει, σε λειτουργία πλέον, μια βιομηχανική εγκατάσταση με 170 εξειδικευμένους σε τεχνικό επίπεδο και επιστημονικό επίπεδο εργαζομένους.

Τέτοια παραδείγματα νομίζω δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, όχι στα λόγια. Όχι ίσως γιατί το νομίζουμε εμείς, αλλά είναι ένας επενδυτικός προορισμός ο οποίος έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα και αν καταφέρουμε να αλλάξουμε ταχύτητες, νοοτροπίες πολλές φορές, και συντονισμό, αυτό μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα μας σε έναν πολύ δυνατό επενδυτικό προορισμό».

Ο γενικός  γραμματέας σε ερώτηση του economix.gr αν υπάρχει κι άλλη επένδυση  στα σκαριά είπε χαρακτηριστικά «Η επιτυχία φέρνει επιτυχία».

Δεν θέλω να αναφερθούμε συγκεκριμένα γιατί είναι εμπιστευτικές συνομιλίες, ο κάθε επιχειρηματίας εξετάζει διάφορα και δεν θέλει να τα ανακοινώνουμε στα δελτία τύπου. Εργαζόμαστε και θα δείτε σύντομα επόμενα νέα αντίστοιχων σημαντικών επενδύσεων. Το τελευταίο το οποίο είναι ήδη γνωστό είναι το αραβικό fund της AGC, η επένδυση των 60.000.000 στη Μύκονο, (που ανέδειξε με ρεπορτάζ το economix πριν τις ανακοινώσεις) όπου την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Επικρατείας, την επόμενη εβδομάδα υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα ο Υπουργός και πηγαίνει για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Μια επένδυση η οποία θα ξεκινήσει εντός του έτους να κατασκευάζεται. Και πολλές άλλες που θα έχουμε τη χαρά να της πούμε σύντομα».