Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, πάνω από 34.000 κτίρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο internet, προσφέροντας έτσι ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και internet).

Χθες η Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε σχετικά με την υλοποίηση του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά την έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας, την κατακύρωση του έργου «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», καθώς και την έγκριση του σχεδίου της σχετικής εκτελεστικής σύμβασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το έργο αυτό θα δώσει όλον τον βασικό εξοπλισμό και τις απαραίτητες υπηρεσίες, για την ασφαλή λειτουργία του Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το οποίο θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά που θα διασυνδέει τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου τομέα και θα παρέχει την απαραίτητη υποδομή για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντας συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση του έργου και την αναγκαιότητα υλοποίησης του, ενώ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, σημείωσε την αναγκαιότητα για επίσπευση των ενεργειών για την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω:

1. Έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας για το Υποέργο «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης».

2. Έγκριση της κατακύρωσης του Υποέργου «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης» στη μειοδότη Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ – SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ».

3. Έγκριση του σχεδίου της εκτελεστικής σύμβασης για το Υποέργο «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης».

4. Την κατά το νόμο συνέχιση της διαδικασίας από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για το παραπάνω έργο.

Επόμενο βήμα είναι η έγκριση του σχεδίου σύμβασης για το παραπάνω Υποέργο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν η υπογραφή αυτού από την ΚτΠ ΑΕ και την Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ – SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ», σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη υπογραφή σύμβασης για το έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.