Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί για την Eldorado Gold η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας George Burns σε σημείωμά του προς τους μετόχους με αφορμή την πρόσφατη δημοσίεση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2020.

Το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία Ebitda 84,7 εκατ. δολαρίων, ενώ πέτυχε να αυξήσει το τζίρο της κατά 156%, στα 204,7 εκατ. δολάρια από περίπου 80 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στον αυξημένο όγκο πωλήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του χρυσού και την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας του ορυχείου στο Λαμάκ του Καναδά τον Απρίλιο του 2019 που απέφερε 42,8 εκατ. δολ. στην εταιρεία. Ωστόσο, σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 4,9 εκατ., από 27 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Οι στόχοι

Η εταιρεία εκτιμά ότι φέτος η παραγωγή θα αυξηθεί κατά περίπου 35% και θα κυμανθεί από 520 χιλ.  έως 550 χιλ. ουγκιές χρυσού. Η παραγωγή χρυσού θα ξεπεράσει τις 450 χιλ. ουγκιές, με την τάση να είναι αυξητική. Επίσης, η Eldorado Gold θα δώσει έμφαση στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και στην υλοποίηση έργων και πρωτοβουλιών, που ενισχύουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της εγκατάστασης. Αναμένει επίσης, να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση όσον αφορά την επανεκκίνηση του μεταλλείου στις Σκουριές, όπου και θα χρησιμοποιήσει μία νέα τεχνολογική μέθοδος (ξηρά απόθεση) που θα περιορίσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς της.

Αύξηση παραγωγής

Εξάλλου, κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η συνολική παραγωγή χρυσού αυξήθηκε σε ποσοστό 40% αυξήθηκε της Eldorado Gold. Η εταιρεία δηλαδή, παρήγαγε 115.949 ουγκιές χρυσού, με την παραγόμενη ποσότητα από το μεταλλείο της στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής να είναι η υψηλότερη των τελευταίων έξι τριμήνων, δηλαδή από τα τέλη του 2018. Συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή από την Ολυμπιάδα αυξήθηκε κατά 53% σε 15.181 ουγκιές από 9,9 χιλιάδες ουγκιές.

Λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία, η Eldorado Gold έχει αξιοποιήσει γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης, συγκεντρώνοντας κεφάλαια της τάξης των 150 εκατ. δολαρίων, τα οποία η εταιρεία δεν έχει άμεσα ανάγκη. Σε κάθε όμως, περίπτωση η επιπρόσθετη ρευστότητα, όπως έχει αναφέρει η καναδική εταιρεία, θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, ενώ για τη φετινή χρονιά, η Eldorado Gold αναθεωρεί τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ θα προχωρήσει σε μείωση δαπανών, εάν απαιτηθεί.