the orbit
Το κτίριο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Noval Property
the orbit
Το κτίριο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Noval Property

Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις εμφάνισε το 2019, σε σύγκριση με το 2018, η Noval Property, η θυγατρική στον τομέα ακινήτων του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της οποίας τα δύο εμπορικά κέντρα, το River West στην Αθήνα και το Mare West στην Κόρινθο παραμένουν κλειστά από τις 14 Μαρτίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2019, η εταιρεία είχε αυξημένα, κατά περίπου 33%, έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων έχουν αρνητικό πρόσημο, καθώς εμφάνισε ζημιές προ φόρων 2 εκατ. ευρώ.

Τα malls

Πώς κινήθηκαν όμως, τα δύο εμπορικά κέντρα της εταιρείας; Το River West σημείωσε αύξηση εσόδων από ενοίκια και επισκεπτών 18% και 10%, αντίστοιχα, ενώ όλα καταστήματα του εμπορικού κέντρου είναι μισθωμένα, δηλαδή εμφανίζει πληρότητα 100%. Σε ποσοστό 99% ανέρχεται η πληρότητα του Mare West, το οποίο όμως, βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του το 2019, έναντι του 2018, εμφανίζοντας ενισχυμένες εισπράξεις από ενοίκια και αύξηση επισκεπτών 31% και 17%, αντίστοιχα. Στο mall της Κορίνθου λειτουργεί από το Φθινόπωρο του 2019 υπαίθριος χώρος αναψυχής με συνολική έκταση 6.000 τ.μ.

Σχετικά με τα νέα έργα της εταιρείας, η επέκταση το River West κατά 6.000 τ.μ. βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η Noval έχει, ήδη, υπογράψει συμβάσεις μίσθωσης με παίκτες του λιανεμπορίου.

Επίσης, η εταιρεία προχωράει στην αξιοποίηση του συγκροτήματος κτηρίων στην οδό Πειραιώς 252 στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Ταύρου, όπου βρισκόταν από το 1937 η ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Πρόκειται για επένδυση, της τάξης των 117 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται σε έκταση 70 στρεμμάτων και περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας, ανοιχτοί χώροι πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού που θα αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής έκτασης. Θα δημιουργηθούν ακόμη, ποδηλατόδρομοι και κέντρο αποκατάστασης. Το έργο έχει ακόμη…δρόμο γραφειοκρατίας να διανύσει-απαιτείται μεταξύ άλλων η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλεπόμενες χρήσεις-αλλά έχει λάβει το πράσινο φως από το Invest in Greece.

Εκτός από τα επαγγελματικά κτίρια, η Noval σχεδιάζει επενδύσεις και στα οικιστικά ακίνητα. Έτσι, σε κτήριο, που βρίσκεται στις οδούς Αρδηττού 40-42, Μουσούρου, Μπαλάνου και Πήγα στο Μετς, με εμβαδόν 4,2 χιλ. τ.μ., η ΑΕΕΑΠ υλοποιεί εργασίες ανακαίνισης με στόχο την μετατροπή του σε κτήριο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και γραφείων.

Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 298,5 εκατ. ευρώ, μέγεθος που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση, ως προς τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ, της χώρας.

 

Τα δέκα ακίνητα με την υψηλότερη συνεισφορά σε έσοδα

Εμπορικό κέντρο River West Λεωφόρος Κηφισού 96-98-100, Αιγάλεω
Κτήριο Γραφείων Orbit Λεωφόρος Κηφισίας 115, Αθήνα
Ξενοδοχείο Wyndham Πλατεία Καραϊσκάκη
Κτήριο γραφείων Αμαρουσίου Χαλανδρίου 33 Μαρούσι
Εμπορικό κέντρο Mare West Κόρινθος
Κτήριο γραφείων Εθνικής Αντιστάσεως 57 Χαλάνδρι
Οδός Χιμάρρας 16 Μαρούσι
Κτήριο γραφείων Butterfly Οδός Αποστολοπούλου 26Α, Χαλάνδρι
Κτήριο γραφείων (Λεωφ. Nicola Vaptsarov 53) Σόφια, Βουλγαρία
Ξενοδοχείο K29 Οδός Αγίου Κωνσταντίνου 29, Αθήνα