Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr

Πυκνώνουν τα τελευταία 24ωρα τα ερωτήματα αναφορικά με την επαναλειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης που είχε προγραμματιστεί να γίνει εντός τριμήνου από τον Ιανουάριο, οπότε και έκλεισε η μονάδα.

Το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι αν αναμένεται να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργία του μέχρι το τέλος Απριλίου. Πολιτικοί και επιχειρησιακοί παράγοντες επιβεβαίωναν, ακόμη και εντός της προηγούμενης εβδομάδας, πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αναφορικά με την επαναλειτουργία του.

Μάλιστα, παράγοντες της επιχείρησης και εμπλεκόμενες υπηρεσίες επιβεβαίωναν -άμεσα ή δια στόματος βουλευτών- ότι η διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης βρίσκονται εντός του προβλεπόμενου πλαισίου και δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Το παράδοξο είναι πως, κατά τις πρώτες αναφορές για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται για την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, υπήρξαν τοποθετήσεις που ήθελαν το ζήτημα να επιλύεται ακόμη και εντός διμήνου, δηλαδή, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, το ζήτημα ενδέχεται να μην διευθετηθεί ακόμη και μέχρι τα τέλη του Απριλίου καθώς υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα. Πάνω στο ίδιο θέμα, σε σχετικό δημοσίευμά της, η ενημερωτική ιστοσελίδα e-ptolemeos.gr, αναφέρει πως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αφορούν την αρχική φάση κατάθεσης του φακέλου των περιβαλλοντικών όρων, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ενώ συμπληρώνει ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούν την επανεκκίνηση του σταθμού μόλις στα μέσα Ιουνίου.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα με τον ΑΗΣ Μελίτης προέκυψε από το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει παράνομους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας (2018) περί συνέχισης λειτουργίας του.

Τον Οκτώβριο του 2018, η WWF και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της ΑΕΠΟ. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε υποβληθεί νέα ΜΠΕ, όπως νόμος ορίζει, και άρα, με δεδομένο ότι υπήρχαν σαφείς μεταβολές στη λειτουργία της, η ΑΕΠΟ θεωρήθηκε πως εκδόθηκε παράνομα.