Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Πηγή Εικόνας: Δήμος Αμαρουσίου

Την ενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμηση μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας γης, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix,gr, το χωροταξικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου. 

Οι επιμέρους λεπτομέρειες, τέθηκαν επί τάπητος κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρόκειται για μείζονα παρέμβαση, που επιλύει χρονίζοντα ζητήματα σε ο,τι αφορά τον πολυεπίπεδο χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο τη δημουργία ενός σταθερού, απλού και ενιαίου πλαισίου κανόνων για όλη την επικράτεια που θα παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επενδυτές» τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου. 

Όπως σημειώνουν πηγές, σε αυτή την φάση εξετάζονται όλοι οι παράμετροι που θα «ξεμπλοκάρουν» την διαδικασία που βρίσκεται για χρόνια στον πάγο και έχει αφήσει μετέωρους χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους. 

Κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, μνημεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ. ωστόσο, η διακοπή του θεσμού άφησε σε εκκρεμότητα τίτλους που αντιστοιχούν σε 450.000 τ.µ., η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ και στον… αέρα πολλούς ιδιοκτήτες που δεν είχαν την ευκαιρία να τους μετατρέψουν σε ακίνητα.

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης καλύπτει ακίνητα, για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει στην περιοχή. Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του. 

Πως όμως είναι εφικτό να συμβεί αυτό; Η ΜΣΔ θα γίνεται μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Συγκεκριμένα,  προβλέπεται η Τράπεζα Γης να αγοράζει συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και να τον πουλάει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή, θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή, στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους. 

Ταυτόχρονα, μέσω της Τράπεζας Γης θα μπορεί ο Δήμος να παρεμβαίνει σε εγκαταλελειμμένο ακίνητα, να τα δεσμεύει, να τα αποκαθιστά με χρηματοδότηση από ιδιώτες, που θα αναλαμβάνουν μέσα από διαγωνισμό την εκμετάλλευσή τους για κάποια χρόνια και μόλις αποσβένεται το κόστος αποκατάστασης, να τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Αν ενδιάμεσα ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί και επιθυμεί να το εκμεταλλευθεί ο ίδιος, θα μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας το κόστος αποκατάστασης.

Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα μπορεί επίσης να υλοποιεί ανταλλαγές εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες είτε επειδή είναι δασικές, είτε για άλλο λόγο και δεν είναι οικοδομήσιμες, με άλλες δημόσιες εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και μπορούν να οικοδομηθούν. Παράλληλα, θα επιτρέπει σε Δήμους να πωλούν συντελεστή από δεσμευμένα αδόμητα ακίνητα, έτσι ώστε να αποκτούν πόρους για να απαλλοτριώσουν επιπλέον οικόπεδα, με σκοπό να κατασκευάσουν κοινόχρηστους χώρους.

Πάντως, η συσσώρευση αδιάθετων τίτλων αποτελεί εδώ και χρόνια ένα βασικό πρόβλημα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει προσπαθήσει κατά καιρούς μέσω ρυθμίσεων να επιλύσει – χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΝ, στη χώρα μας έχουν συνολικά εκδοθεί 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα.