Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προτίμηση των καταναλωτών στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας δεν επηρεάζεται από την κρίση του κορονοϊού, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης από το β’ παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Sensor Tower, τα χρήματα που εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν οι καταναλωτές μέσω είτε του App Store είτε του Google Play προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τα 171 δις ευρώ  μέχρι το 2024, ποσό διπλάσιο, σε σχέση με αυτό που δαπανήθηκε το 2019.

Τα ηνία κρατά το App Store

Οι αναλυτές της Sensor Tower εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, το App Store θα διατηρήσει τα σκήπτρα στην καταναλωτική δαπάνη με ορίζοντα το 2024, αντιστοιχώντας στο 67% του συνόλου των εσόδων που θα απορροφήσουν όλες οι πλατφόρμες (App Store και Google Play). Τοποθετούν ακόμη το ρυθμό ανάπτυξης της πλατφόρμας της Apple σε 15,8% έναντι 13,2% της Google Play. Τα έσοδα από εφαρμογές, που δεν σχετίζονται με παιχνίδια, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν αυτά αντίστοιχων app της Google, κάτι που αναμένεται ότι θα συμβεί το 2024, βάσει δεδομένων συνδρομών που έχει επεξεργαστεί η Sensor Tower.

Παγκοσμίως, οι δαπάνες σε εφαρμογές κινητής αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δις δολάρια για πρώτη φορά φέτος, φθάνοντας τα 102 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο σε ποσοστό 20%, σε σχέση με το 2019.  Οι δαπάνες για παιχνίδια εφαρμογών κινητής θα αυξηθούν σε 97,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 41% ​​του συνόλου, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 72,6 δις δολάρια διεθνώς, δηλαδή με αύξηση κατά 15,2% σε σύγκριση με το 2019.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι λήψεις εφαρμογών θα ενισχυθούν λόγω του COVID-19, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 183,7 δις downloads έως το 2024, όταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της εταιρείας προέβλεπαν 7 δις λιγότερες τηλεφορτώσεις. Και βέβαια, σημαντικό μέρος αυτού του αριθμού αναμένεται για τη φετινή χρονιά, οπότε αναμένεται ότι τα downloads θα αγγίξουν τα 140,3 δισεκατομμύρια και θα αυξηθούν κατά 22% σε σχέση με το 2019.

Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι η βιομηχανία που αφορά τα apps κινητής θα ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού με μεγαλύτερη επιτυχία, σε σχέση με άλλους κλάδους, με την καταναλωτική δαπάνη να αναμένεται ότι θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, όπως αναφέρει η Sensor Tower, τα apps και το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μία οικονομική δραστηριότητα ισχυρή, αποφέροντας σημαντικές αποδόσεις σε εταιρείες και επενδυτές.