Νέα Γενιά Ανακύκλωσης
Νέα Γενιά Ανακύκλωσης

Την επιχορήγηση της περιφέρειας Αττικής με πέντε εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διασφαλισθεί η σίτιση 30.000 κατοίκων, που έχουν ανάγκη και την προώθηση στην Αυτοδιοίκηση, μέσω της ΚΕΔΕ, 1,7 εκατομμυρίων μασκών και 4 εκατομμυρίων γαντιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Αττικής που συνεδρίασαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία οργάνωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Για την εφαρμογή του προγράμματος σίτισης θα υπάρξει συνεργασία με την Εκκλησία και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει άμεσα, με την αξιοποίηση δομών, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Σύντομα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος στην εισαγωγή του είπε προς τον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους του Λεκανοπεδίου ότι «η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνουμε δημιουργεί πολύ αυξημένες ευθύνες και στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Ο κοινός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε πόλεις και γειτονιές καθαρές και ανθρώπινες και να προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημάρχων αναφέρθηκε στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να πάρουν χρήματα από μη ανταποδοτικά έσοδα, επί παραδείγματι από τους ΚΑΠ, και με τα χρήματα αυτά να πληρώσουν υπηρεσίες που καλύπτονται μέχρι σήμερα από τα ανταποδοτικά τέλη. Αν το ποσό πληρωμής υπηρεσιών που καλύπτοντο από είσπραξη ανταποδοτικών τελών, δεν καλύπτεται, το υπολειπόμενο ποσό θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ως προκαταβολή. Το υπολειπόμενο αυτό ποσό, η νέα ΠΝΠ, δίνει τη δυνατότητα να εξοφληθεί από τους δήμους που, ουσιαστικά θα το δανειστούν από το υπουργείο Εσωτερικών, σε 18 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή διευκολύνει τους δήμους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών.