Στα 2,25 δισεκ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της MYTILINEOS το 2019, έναντι 1,5 δισεκ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση 47,8%, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Εμπορίας Φυσικού Αερίου.

Αναφορικά με τις προοπτικές του 2020, στην ανακοίνωση της εταιρείας για τα αποτελέσματα του 2019 τονίζεται ότι ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον, επιδεινώνοντας σημαντικά τις προοπτικές της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

“Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, η MYTILINEOS προχωρά έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων της, αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της.

Εκτός από τη συνεχιζόμενη διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου λόγω της επιδημίας, η Εταιρεία επανεξετάζει το επενδυτικό της πλάνο, όπου κρίνεται σκόπιμο ώστε να διατηρήσει την ισχυρή οικονομική της θέση.

H MYTILINEOS διαθέτει σήμερα έναν ισχυρό ισολογισμό με χαμηλό συντελεστή μόχλευσης και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 δισ. Euro, χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι και τα μέσα του 2022. Αυτά τα εργαλεία προσφέρουν σημαντική προστασία και ευελιξία σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Εξάλλου, η διοίκηση της Εταιρείας έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία έτη,  ανάμεσα στις οποίες η διεθνής αλλά και η ελληνική κρίση”.

Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, το EBITDA αυξήθηκε κατά 10,4% στα 313,2 εκατ. ευρώ  έναντι 283,6 εκατ. το 2018, εξέλιξη που οφείλεται στην αυξημένη απόδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εμπορίας Φυσικού Αερίου, τη διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας του Τομέα Μεταλλουργίας, παρά το περιβάλλον χαμηλών τιμών, όπως επίσης και της θετικής συνεισφοράς του νέου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας.

«Το 2019 ήταν μια μεταβατική χρονιά για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Εμπορίας Φυσικού Αερίου λόγω της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας, με το Φυσικό Αέριο να προσπερνά για πρώτη φορά το λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου, γεγονός που ευνόησε την Εταιρεία λόγω της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά Φυσικού Αερίου. Στη Μεταλλουργία, παρά τα χαμηλά επίπεδα των τιμών, η Εταιρεία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι παράγει με χαμηλό κόστος, παράλληλα με την αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης κινδύνων, για να διατηρήσει την κερδοφορία της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Επίσης, στον Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών το 2019 σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά όπου η κατασκευή Φωτοβολταϊκών Πάρκων κατέστη  σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στα έσοδα και την κερδοφορία», τονίζει η εταιρεία.

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σημείωσαν αύξηση 2,6% στα 144,9 εκατ. ευρώ έναντι 141,2 το 2018.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 421 εκατ. έναντι 443 εκατ. στο τέλος του 2018, ενώ η επιτυχής έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. και πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 2,5%, τον Νοέμβριο του 2019, επέτρεψε στην Εταιρεία να μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησής της, εξασφαλίζοντάς της σημαντική ρευστότητα.

Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε 1,014 ευρώ έναντι 0,988 το 2018 και το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2019 ανέρχεται στα 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα επέκτασης της Αλουμίνας, η MYTILINEOS σημειώνει εξαιτίας της κατάστασης στην Κίνα με την εξάπλωση του κορονοϊού, έχει προκύψει καθυστέρηση στην παράδοση της μελέτης, η οποία επιφέρει αντίστοιχη καθυστέρηση στις διαδικασίες της MYTILINEOS σχετικά με τη λήψη οριστικής απόφασης (FID) για την εν λόγω επένδυση. Η Εταιρεία θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με νεότερες εξελίξεις.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:
«Το 2019 ήταν ακόμα μια χρονιά ανάπτυξης για την εταιρεία, με τον κύκλο εργασιών να ξεπερνά για πρώτη φορά το ορόσημο των 2 δισ. ευρώ. Η αύξηση κατά 50% στον κύκλο εργασιών αποδεικνύει την ικανότητά μας να συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε παρά τις δυσκολίες στον κλάδο της Μεταλλουργίας. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ποιότητα του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, το οποίο σταθερά μας παρέχει τη δυνατότητα να παράγουμε σημαντικές ταμειακές ροές σε όλες τις φάσεις του Οικονομικού Κύκλου. Επιπρόσθετα, η επιτυχία της έκδοσης του πρώτου ευρωπαϊκού ομολόγου αποδεικνύει την ελκυστικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».
Ε.Μυτιληναίος: Δεν υπάρχει μείωση ζήτησης προς το παρόν 

Τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία διαθέτει «plan b» αλλά και «plan c» σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική μείωση της ζήτησης παρέσχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, για την παρουσίασε των αποτελεσμάτων του 2019. Τόνισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μείωση των πωλήσεων, ούτε της παραγωγής στον τομέα του αλουμινίου και της αλουμίνας (ορισμένες παραγγελίες που προορίζονταν για τη Β. Ιταλία απορροφήθηκαν από την ελληνική αγορά) ενώ πρόσθεσε πως ο τομέας του ηλεκτρισμού είναι ο τελευταίος κλάδος που θα πληγεί.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται υπό αναθεώρηση έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι δεν είναι υπό κατασκευή, βρίσκεται σε αναμονή». Σημειώνεται πως υπό κατασκευή είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας ενώ δεν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο της αλουμίνας, που έχει καθυστερήσει λόγω των εξελίξεων στην Κίνα, για το οποίο πάντως ο επικεφαλής της εταιρείας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αγαπάμε το πρότζεκτ και θέλουμε να το επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάσταση μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα, τονίζοντας ότι θα ήταν πρόωρο σήμερα να ποσοτικοποιήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις του ιού, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Υπογράμμισε πάντως τον ισχυρό ισολογισμό της εταιρείας, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και το πρόγραμμα μείωσης του κόστους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η MYTILINEOS θα βγει ισχυρότερη από αυτήν τη δοκιμασία, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι το 80 % των εργαζομένων στα γραφεία της MYTILINEOS λόγω του κορονοϊού απασχολούνται εξ αποστάσεως και στόχος είναι το ποσοστό να ανέβει στο 90%.

Αναφερόμενος στη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου τόνισε ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί κατά 99 εκατ. εφέτος από την εξέλιξη αυτή, προειδοποίησε ωστόσο για κίνδυνο χρεωκοπίας εταιριών στις ΗΠΑ που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με υψηλό κόστος παραγωγής. Εκτίμησε δε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ είναι ο πραγματικός στόχος του πολέμου τιμών που ξεκίνησε η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, αν και πλήττεται επίσης, της έδωσε το άλλοθι για να τον ξεκινήσει.