Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα είναι ένα από τα καλά νέα της Mytilineos στην αρχή του 2023…. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έναρξη της κανονικής λειτουργίας της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 826 MW του Ομίλου Mytilineos. H μονάδα, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου, βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την παρουσίαση της νέας οργανωτικής δομής της επιχείρησης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς θα ξεπεράσει τα 2 GW, καθιστώντας τον όμιλο έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον χώρο της θερμοηλεκτρικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η συνολική δυναμικότητα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Mytilineos είναι της τάξεως των 8,5 Γιγαβάτ, από τα οποία μονάδες ΑΠΕ 480 Μεγαβάτ βρίσκονται σε λειτουργία, τα 560 Μεγαβάτ υπό κατασκευή, 2,5 Γιγαβάτ έτοιμα για κατασκευή και περίπου 5 Γιγαβάτ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

Σε αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στον τομέα της λιανικής ρεύματος. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Mytilineos σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της Watt+Volt, η εταιρεία διαθέτει συνολικά 550.000 πελάτες. Συνδυαστικά, το μερίδιο αγοράς της Protergia και της Watt+Volt πλέον αγγίζει το 16%, συνυπολογίζοντας και την κατανάλωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία σταδιακά «περνά» στην Protergia. Το προσεχές διάστημα, πιθανότατα μέχρι το 2024 που η Protergia θα αρχίσει να καλύπτει πλήρως πλέον τα φορτία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, θα ξεπεράσει το 20% της ελληνικής κατανάλωσης.