Ξεκινάει η επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό
Αποβάθρα, σταθμός «Ευαγγελισμός»
Ξεκινάει η επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό
Αποβάθρα, σταθμός «Ευαγγελισμός»

Σε νέες αλλαγές στη συχνότητα των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη διακοπή της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας στο μετρό και το ΤΡΑΜ τις Παρασκευές και τα Σάββατα, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ). 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών και ο ΟΑΣΑ έλαβαν την απόφαση να μειώσουν τη συχνότητα των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην επιβατική κίνηση η οποία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται σε περίπου 70%. 

Η αλλαγή της συχνότητας αφορά πρωτίστως τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ), καθώς από το περασμένο Σαββατοκύριακο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λειτουργούν με θερινό ωράριο και εκτελούν λιγότερα δρομολόγια. 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό – αρχής γενομένης από σήμερα – θα εκτελούνται κάθε 7 λεπτά αντί για 5. Οι νέοι χρόνοι διέλευσης των συρμών θα ισχύουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 17.30, ενώ στη συνέχεια και έως τη λήξη της βάρδιας θα αυξηθούν σε 10 λεπτά. 

Με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα οι συρμοί του μετρό εξυπηρετούσαν τους πολίτες κάθε 7 λεπτά από τις 17.30 το απόγευμα έως τις 22.00 το βράδυ. Από τότε έως τη λήξη της βάρδιας περνούσε από τους σταθμούς ένας συρμός του μετρό κάθε 10 λεπτά. 

Σε ό,τι αφορά τη γραμμή 1 των ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 7,5 λεπτά πλέον από τις 05.30 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, αντί για 5,5 λεπτά. 

Ακόμα λιγότερα θα είναι τα δρομολόγια στο δίκτυο του ΤΡΑΜ, δεδομένου ότι οι συρμοί θα περνούν από τους σταθμούς κάθε 12 λεπτά πλέον και όχι κάθε 9 που ίσχυε έως το βράδυ της Πέμπτης. 

Η μεγαλύτερη αλλαγή στα δρομολόγια του μετρό και του ΤΡΑΜ αφορά στην αναστολή της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Εφεξής θα εφαρμόζεται το ωράριο που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες ημέρες και ως εκ τούτου το μετρό και το ΤΡΑΜ θα σταματούν τη λειτουργία τους περίπου στις 00.30 και όχι στις 02.30 το πρωί. 

Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνουν οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού είναι και η μείωση των ωρών λειτουργίας για τις συναλλαγές με το κοινό των κεντρικών κτηρίων της ΟΣΥ, της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΑ. 

Από σήμερα και για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν τα νέα μέτρα, περιορισμένος αριθμός πολιτών θα μπορεί να επισκέπτεται τα κεντρικά κτήρια των τριών εταιρειών για να εξυπηρετηθεί από τις 08.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι και όχι έως τις 16.00 το απόγευμα που ίσχυε μέχρι την Πέμπτη.