Πηγή Εικόνας: helapco.gr

«Καμπανάκι» χτυπά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, ενόψει της δημόσιας  διαβούλευσης, επί του το νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, κ. Στέλιος Λουμάκης θεωρεί αναγκαίο να τροποποιηθεί το άρθρο του 3 του νόμου 3851/2010, καθώς η ρύθμιση αυτή συνάδει και με το υφιστάμενο υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης Φ/Β σταθμών. Δηλαδή, με το ότι εγκαταστάσεις ισχύος απαλλάσσονται της Άδειας Παραγωγής και, στο εξής, θα αναφέρεται ως Βεβαίωση Παραγωγού η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στο άρθρο 13 παράγραφο 2, θα δίνει η δυνατότητα στους εν δυνάμει  επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα χρήσης των γηπέδων εγκατάστασης των υπο αδειοδότηση μονάδων τους.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κάνει λόγο για «νάρκη», μιλώντας στο economix.gr, που, αν εφαρμοστεί, θα σκάσει στα χέρια όσων έχουν εκτάσεις που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις παραχωρούνταν δια λόγου, χωρίς να προσκομίζονται συμβολαιογραφικές πράξεις. Οι μεταβιβάσεις γίνονται με την κατάθεση μαρτύρων.

Η διάταξη του νόμου, στην πράξη, θα δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή που απέκτησε άδεια, δηλαδή τη Βεβαίωση Παραγωγού, να είναι σε θέση στη συνέχεια να εγκαθιστά σε μία αμφισβητούμενη περιοχή τη μονάδα. Με αποτέλεσμα, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της έκτασης να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να  βρει το δίκιο του. Τι θα συμβεί όταν εμφανιστούν ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι, με άδειες ηλεκτρικής ισχύος 1 MW, που θα ψάχνουν εκτάσεις για την υλοποίηση των αδειών;  

Στέλεχος της αγοράς θεωρεί ότι «βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», ενώ θα ήταν πιο ορθό ο ενδιαφερόμενος, πρώτα να έχει εξασφαλίσει την  έκταση εγκατάστασης, και στη συνέχεια να βγαίνει η Βεβαίωση Παραγωγού.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, οι συνολικές αιτήσεις για Φ/Β εκτιμώνται ότι έχουν αγγίξει τα 40 GW, καθώς μόνο το τελευταίο 1,5 χρόνο, οι αιτήσεις καλύπτουν 25 GW. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το στρατηγικό σχέδιο του ΕΣΕΚ, απαιτούνται μόλις 9 GW και η προσφορά είναι σχεδόν πενταπλάσια.  Στο ενδεχόμενο να μη τροποποιηθεί το άρθρο 13 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι  όλοι θα αναζητούν εκτάσεις για την εγκατάσταση των μονάδων, ενώ θα ήταν πιο ορθολογικό οι άδειες  να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες και εξασφαλισμένες εκτάσεις.