Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου αλουμινίου υπογραμμίζει η Ένωση του κλάδου, επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής για το 2019. 

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,5% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας ενώ ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, πρώτη ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), κατατάσσεται ως:

·      Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1.850 εκατ. ευρώ , εξαιρουμένων των ορυκτών καυσίμων,  παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2018 κυρίως λόγω των διεθνών εμπορικών πολέμων. Οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου υπερτριπλασιάστηκαν από 600 εκ.ευρώ το 2009.

·      Ο 1ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 831 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 2018.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη για την ελληνική  βιομηχανία αλουμινίου. Στην εγχώρια αγορά  αναμένεται  περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής και του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον».  Παράλληλα. στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη  βιομηχανία, ιδιαίτερα  στον τομέα των μεταφορών, της συσκευασίας και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Το αλουμίνιο θεωρείται το σύγχρονο βιομηχανικό υλικό και η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2050.

Για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων  μονάδων για  παραγωγή  προϊόντων αιχμής  για τους κλάδους της Α’ ύλης, της έλασης και διέλασης, την έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς πιστοποιημένων συστημάτων αλουμινίου για πόρτες/ παράθυρα, καθώς και υποδομές για την κυκλική οικονομία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.