Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Πηγή Εικόνας: EuroAsia Interconnector

Η Siemens είναι αυτή που, ύστερα από έλεγχο των τεχνικών προσφορών με συνολική διάρκεια περισσότερους από τέσσερις μήνες, προχωρά στον β’ γύρο της διαπραγμάτευσης για το οικονομικό τίμημα των Σταθμών Μετατροπής (Converters) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν στους δημοσιογράφους πηγές της “Αριάδνης Interconnection”, την Παρασκευή 13 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την τεχνική αξιολόγηση των προσφορών. Η προσφορά της NARI απορρίφθηκε λόγω, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, του «επιτακτικού χαρακτήρα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που επιτάσσει την ελαχιστοποίηση όλων των κινδύνων υλοποίησης».

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα Viking και Nemo έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν από τη Siemens και, υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία έχει την κατασκευαστική γνώση που απαιτείται. Το πρώτο έργο (Viking Link) παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ανάμεσα σε Βρετανία και Δανία με υποθαλάσσια ηλεκτρικά συστήματα 760 χιλιομέτρων ενώ το δεύτερο συνδέει το ενεργειακό πάρκο Zeebrugee (Βέλγιο) με το Richborough (Ηνωμένο Βασίλειο).

Από εκεί και πέρα, η κινεζική εταιρεία State Grid συμφώνησε με την απόφαση ενώ ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να επιτύχει την πιο έγκυρη αξιολόγηση, προχώρησε σε επιστράτευση εμπειρογνωμόνων που έλαβαν μέρος σε κορυφαία έργα παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι το έργο – σταθμός για τη χώρα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι έχει εξευρεθεί.

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να εκδοθεί και η περιβαλλοντική άδεια (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ προκειμένου να υπογραφούν τα καλωδιακά τμήματα του έργου με τις εταιρείες Nexans, Prysmian και Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ μετά τα μέσα Απριλίου. Το ίδιο διάστημα επιδιώκεται να πέσουν οι υπογραφές και για τη σύμβαση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – Siemens. Η κατασκευή του έργου θα έχει διάρκεια περί τα τρία χρόνια.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW).

Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το Έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.