Γραφεία εταιρείας
Γραφεία εταιρείας
Γραφεία εταιρείας
Γραφεία εταιρείας
Πηγή Εικόνας: Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Σημαντική ζήτηση για γραφεία καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της εταιρίας Geoaxis, με τις επιπτώσεις, βέβαια, στην προσφορά και τη ζήτηση εξαιτίας του κορωνοϊου να είναι νωρίς ακόμη για να χαρτογραφηθούν. Τι αναφέρει η έρευνα;

Άνοδος 8%

Σύμφωνα με την μελέτη, εξαιρετικά ανοδική πορεία, σε ποσοστό 8%, καταγράφουν τα ενοίκια το 1ο τρίμηνο 2020, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε Λ. Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Βουλιαγμένης, Κολωνάκι και Σύνταγμα. Η πολύ σημαντική αύξηση για τρίτο συνεχή χρόνο επιβεβαιώνει την νέα φάση που έχει εισέλθει η αγορά ποιοτικών κυρίως γραφείων, ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπερθέρμανσης και γρήγορης αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης. Ενδεχομένως, η αποκλιμάκωση αυτή για την οποία κάνει λόγο η έρευνα να έρχεται εξαιτίας του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα στοιχεία της έρευνας έχουν στηριχθεί αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές μίσθωσης για τυπικά αυτοτελή κτίρια γραφείων και για τυπικές οριζόντιες ιδιοκτησίες (γραφεία εντός επαγγελματικών κτιρίων), ενώ έχει εφαρμοστεί οριζόντια μειωτικός συντελεστής διαπραγμάτευσης -15% σε όλες τις ζητούμενες τιμές. Πώς διαμορφώνεται όμως, η εικόνα;

Στα κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης,  η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στην Λ. Κηφισίας (8,97% από 9,85 σε 10,73 ευρώ/ τ.μ./μήνα), στην Λ. Βουλιαγμένης (8,91% από 7,82 σε 8,52 ευρώ/τ.μ./μήνα). Έπονται ο άξονας της Λ. Συγγρού (6,38% από 8,65 σε 9,20 ευρώ/τ.μ./μήνα) και ο άξονας της Λ. Μεσογείων (4,19% από 8,74 σε 9,11 ευρώ/τ.μ./μήνα). Δεν καταγράφηκε σημαντικός αριθμός σε αυτοτελή κτίρια με θέσεις στάθμευσης στο Σύνταγμα και στο Κολωνάκι. Στις περιοχές αυτές το ποσοστό των αυτοτελών κτιρίων που ωφελούνται από θέσεις στάθμευσης κινείται κάτω από το 10% επί του συνόλου.

Στα κτίρια γραφείων, δίχως θέσεις στάθμευσης, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Λ. Συγγρού (9,09% από 6,62 σε 7,22 ευρώ/τ.μ./μήνα), η  Λ. Βουλιαγμένης (8,54% από 6,49 σε 7,04 ευρώ/τ.μ./μήνα) και ακολουθούν η Λ. Κηφισίας (6,08% από 8,85 σε 9,39 ευρώ/τ.μ./μήνα) και η Λ. Μεσογείων (5,73% από 7,34  σε 7,76 ευρώ/τ.μ./μήνα).

Για αντίστοιχα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, αύξηση 10,43% (από 11,73 ευρώ/τ.μ./μήνα ε 12,95 ευρώ/τ.μ./μήνα)  παρουσιάζει η περιοχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Αντίστοιχα η περιοχή του Κολωνακίου εμφανίζει αύξηση 9,76% (από 16,02 σε 17,58 ευρώ/ τ.μ./μήνα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενοίκια σε μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις υψηλών προδιαγραφών (π.χ. ORBIT, Παπαστράτος, Πύργος Πειραιά) ανέρχονται, σε μερικές περιπτώσεις και άνω των 20 ευρώ/τ.μ.

Λίγα τα καλά ακίνητα

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά ακινήτων πάσχει από εξαιρετικά περιορισμένο απόθεμα σύγχρονων, υψηλής ποιότητας γραφείων, ενώ μειούμενος βαίνει ο αριθμός παλαιών διαμερισμάτων που μετατρέπονται σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας (ελέω χρήσης  ως διαμερίσματα Airbnb). Ταυτόχρονα,  μειούμενη είναι η ζήτηση για παλαιά γραφεία, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται προς μικρότερη και φθηνότερη επαγγελματική στέγη και η προσφορά παλαιών προδιαγραφών οριζόντιων ιδιοκτησιών γραφείων αυξάνεται συνεχώς επειδή συρρικνώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μένουν κενές σημαντικές γραφειακές επιφάνειες.