Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηχηρό μήνυμα για την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος έστειλε από τη Γερμανία και το «Γερμανοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων» που διεξάγεται στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως «θα φύγει από τον λιγνίτη μέχρι το 2028» ενώ, έως το 2023, θα έχουν κλείσει όλες οι μονάδες παραγωγής με εξαίρεση μία στη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, επεσήμανε ότι και η Γερμανία διέρχεται μία αντίστοιχα δύσκολη περίοδο στην απολιγνιτοποίηση και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία προκειμένου, μέσα από τις τεκτονικές αλλαγές σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, να ηγηθεί της προσπάθειας για απολιγνιτοποίηση.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην προσπάθεια για την απολιγνιτοποίηση και γι’ αυτό διεκδικούμε και τόσο μεγάλο ποσό από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ότι «υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που βασίζονται στον λιγνίτη κι αυτές θα πρέπει να αλλάξουν εξ’ ολοκλήρου το αναπτυξιακό τους μοντέλο και να ανακαλύψουν νέα πρότυπα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων και τo know – how των υπαλλήλων ενώ σημείωσε πως οι μονάδες «έχουν εξειδικευμένο προσωπικό και μπορούν να γίνουν κέντρα για βιομηχανικές επενδύσεις». «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία διακυβερνητική επιτροπή ώστε να προσφέρει πολλά κίνητρα στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και φορολογικά. Το μέλλον να είναι πράσινο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση και σχολίασε πως «την παραλάβαμε πριν 8 μήνες στα πρόθυρα χρεοκοπίας, κάναμε γρήγορο turnaround και πλέον ατενίζει το πράσινο μέλλον με αισιοδοξία και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως εμβληματική τη συμφωνία που υπέγραψε με τη γερμανική RWE τονίζοντας πως «η ΔΕΗ έχει το μέγεθος, τις εκτάσεις, το περιβάλλον, τη γη, τον άνεμο, τον ήλιο και το ανθρώπινο δυναμικό ενώ η RWE διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η συμφωνία θα είναι επικερδής και για τις δύο επιχειρήσεις καθώς και για τις δύο χώρες». Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) που υπέγραψαν οι δύο χώρες αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα ενώ δίνει έμφαση σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για το ζήτημα των φωτοβολταϊκών πάρκων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει «γερμανική σφραγίδα στην κατασκευή ενός από τα 5 πάρκα στην Κοζάνη, που θα είναι λίγο παραπάνω από 200 MW και θα αφορά επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας που θα βοηθήσουν στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία». Τέλος, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων Volkswagen (VW) για τη διενέργεια μιας μελέτης σκοπιμότητας προκειμένου να μετατραπεί ελληνικό νησί σε πρότυπο κέντρο καινοτομίας για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και την πρότυπη οδήγηση.

Mεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να επιμένει σε έντονο ύφος για την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του ενώ εστίασε και στη σειρά των νέων νομοσχεδίων που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

«Η κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για τις μεταρρυθμίσεις αλλά μας αποδεικνύει πως θα πρέπει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετική. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος από το 2000 και οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται λιγότερο με 24% ενώ η γραφειοκρατία δεν εμποδίζει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει δυσκολίες του παρελθόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στο άριστο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και τις 162 γερμανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χώρα μας και απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους. «Άντεξαν και παρέμειναν στην κρίση και τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούν από την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία των γερμανικών εταιρειών στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία όπου η Ελλάδα εξέρχεται από τη δεκαετή κρίση.

Συμβολική κίνηση Μητσοτάκη: Κάλεσε τη Μέρκελ να εγκαινιάσουν μαζί τη ΔΕΘ