Σαρόγλειο Μέγαρο Μετοχικού Ταμείο Στρατού - Μισθώθηκε από την εταιρεία Dimand και ανακατασκευάζεται για χρήση ξενοδοχείου
Σαρόγλειο Μέγαρο Μετοχικού Ταμείο Στρατού - Μισθώθηκε από την εταιρεία Dimand και ανακατασκευάζεται για χρήση ξενοδοχείου
Πηγή Εικόνας: Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Με 35% συμμετέχει η Prodea στην εταιρία ειδικού σκοπού Ρινασίτα που θα ανακατασκευάσει το Σαρόγλειο Μέγαρο στην οδό Σταδίου 65 στην Αθήνα με στόχο την λειτουργία του ως ξενοδοχείο μέσα στο 2021.

Το έργο αυτό, ένα από τα πολλά που σχεδιάζονται στην οδό Σταδίου για την οποία έχει αναφερθεί εκτεταμένα το Economix.gr η ΑΕΕΑΠ θα υλοποιήσει μαζί με την Dimand.

Ωστόσο, η στρατηγική που θα υιοθετήσει η Prodea είναι και αυτό κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Η εταιρία, δηλαδή, αφότου ολοκληρωθεί το έργο, πρόκειται να αποκτήσει το ποσοστό του 65% της Dimand στο joint venture που έχουν δημιουργήσει οι δύο εταιρείες. Το ποσό βέβαια, που θα καταβάλει η ΑΕΕΑΠ δεν είναι ακόμη γνωστό, καθώς αυτό θα στηριχθεί στην αποτίμηση των μεγεθών (τζίρος, ebitda) της Ρινασίτα. Αυτό όμως, που είναι βέβαιο, είναι ότι ανάλογη πρακτική έχει υιοθετήσει η Grivalia στο έργο της ανακατασκευής των κτηρίων της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Σε αυτό δηλαδή, η εταιρεία συμμετείχε, αρχικά, με 50%, ενώ απέκτησε το υπόλοιπο 50% μετά την ολοκλήρωση του έργου (α’ φάση).  

Υπενθυμίζεται ότι η Ρινασίτα στις 20/7/2018 υπέγραψε την 25ετή σύμβαση μίσθωσης του οκταόροφου (+ 2 υπόγεια) κτιρίου στη Σταδίου, που αποτελείται από συνολικά 11.369,90 τ.μ. Η Prodea και η Dimand μέσω επένδυσης 18 εκατ. eυρώ θα μετατρέψουν το κτήριο σε ξενοδοχείο, όπου operator θα είναι η αμερικανική εταιρεία Moxy, που έχει κάνει το ντεμπούτο της στην Πάτρα. 

Το κτίριο χτίστηκε επί του ακινήτου που στέγαζε την οικία Σαρόγλου και αποτελεί περιουσία τους Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ για πολλά χρόνια στέγασε το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο της Αθήνας – και βρίσκεται σε εμβληματικό σημείο της πρωτεύουσας: πάνω στη διασταύρωση της Πλατείας Ομονοίας με την οδό Σταδίου.

Σημειώνουμε ότι στην Πάτρα η Moxy διαχειρίζεται το Moxy Marina Patra, που είναι έργο της Prodea και της Dimand. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Moxy της Πατρας που έχει 116 δωμάτια είναι το μοναδικό της στη Μεσόγειο που διαθέτει πισίνα και βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, απέναντι από τη μαρίνα της Πάτρας. 

Νέα στρατηγική αγοράς μετοχών μετά το πέρας της ανάπτυξης και στον Πύργο Πειραιά

Οι πληροφορίες του Economix.gr αναφέρουν ότι η Prodea ενδέχεται να ακολουθήσει αυτή τη νέα στρατηγική, δηλαδή να αγοράσει το ποσοστό των υπόλοιπων σχημάτων στο έργο της αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά. Το έργο υλοποιείται από την κυπριακή εταιρία Cante Holdings, όπου συμμετέχουν  εκτός από την Prodea και η EBRD. Το σχήμα αυτό ανέλαβε για 99 χρόνια τη διαχείριση/εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος), αφότου πρώτα υλοποιήσει επένδυση 41 εκατ. ευρώ με στόχο την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του project είναι 33 μήνες.