Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιπλέον χρόνο και συγκεκριμένα δύο μήνες, φαίνεται πως χρειάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να φέρει την ρύθμιση που θα λύνει το… καυτό ζήτημα της ανέγερσης κτιρίων περιμετρικά του αρχαίου βράχου.

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, δίνεται 2μηνη παράταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού συνεχισθεί η διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα ρυθμίζεται το ζήτημα του ύψους των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης με στόχο την προστασία του μνημείου.

Είχε προηγηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει δεκτή εν μέρει την προσφυγή 14 κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη, που ζητούσαν την ακύρωση της ανέγερσης 9όροφου ξενοδοχείου στην οδό Μισαραλιώτου.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και στην κοινή γνώμη, σχετικά με τις οικοδομικές άδειες αλλά και το μέγεθος των δύο υπό ανέγερση ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται, λόγω των κτισμάτων που έκρυβαν το ιστορικό μνημείο.

Οι προσφεύγοντες πλέον δικαιώθηκαν για τυπικούς λόγους, αφού το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την σχετική προέγκριση οικοδομικής άδειας. Πριν τη προέγκριση της οικοδομικής άδειας, είχε χορηγηθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.

Ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων η έγκριση αυτή ανακλήθηκε, μετά από νεότερη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ., για λόγους νομιμότητας. Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, καθώς κρίθηκε ότι είχε «απωλέσει το νόμιμο έρεισμά της».

Άκυρη κρίθηκε επίσης και η άδεια για την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου, με το ίδιο σκεπτικό.

Σημειώνεται ότι έχει συσταθεί και συγκροτηθεί η Ομάδας Εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης, η οποία θα ενημέρωνε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου για τυχόν αλλαγές που θα προέκυπταν.

Όπως προκύπτει από την πρώτη τροποιητική απόφαση:

Υπάρχουν περιοχές οι οποίες επίσης δεν προστατεύονται από ειδικό διάταγμα και τα ύψη των οικοδομών υλοποιούνται κατά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρακάτω, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στην αναστολή:

– τα Οικοδομικά Τετράγωνα που περιβάλλονται από τις οδούς Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου, Συγγρού και Δ. Αρεοπαγίτου.

– τα Οικοδομικά Τετράγωνα που περιβάλλονται από τις οδούς Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι και Καβαλλότι.

Εκτός ωστόσο, θα βρεθούν οι παρακάτω περιοχές, δεδομένου ότι έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά διατάγματα προστασίας και υπάρχει ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων, με ανώτερο ύψος τα 17,50 μ.. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής:

– η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βουλιαγμένης, Ζεύξιδος, Βρησηίδος, Αγλαονίκης, Μαργαρίτη, Κοκκίνη, Περραιβού, της επεκτάσεως της οδού Καρέα, Καρέα, Μενεκράτους και Αγκύλης.

– η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ραζηκότσικα, Καρέα, Τιμολέοντος, Βουλιαγμένης, Περραιβού, Κοκκίνη, Θεοφιλοπούλου, Μεναίχμου, Καλλιρρόης και Αναπαύσεως.

Σημειώνεται πως το Οικοδομικό Τετράγωνο στην περιοχή Πετραλώνων που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Δημοφώντος, Κυδαντινών και Παλληναίων, βρίσκεται εντός περιοχής εξαίρεσης.