Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας φαίνεται να ζήτησαν την παράταση της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς της εταιρείας για τις 23 Μαρτίου, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν την πρότασή τους. Διευκρίνισεις στους επενδυτές δίνονται μέχρι 8/3.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταση ερμηνεύτηκε ως αυξημένο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ το ενδιαφέρον ενδέχεται να φτάσει τα επίπεδα των Υποδομών. Στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους εννιά υποψήφια επενδυτικά σχήματα, αλλά η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα υπάρξει συμμετοχή και από εγχώριους ενεργειακούς παίκτες.

Σαφώς το καίριο ερώτημα παραμένει ποιοι από αυτούς που θα εκδηλώσουν στην α’ φάση το αρχικό ενδιαφέρον τους θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και στην επόμενη (δεσμευτική) φάση του διαγωνισμού ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύριο asset της εταιρείας είναι η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής – για την οποία υπήρξαν και πιέσεις κατά το παρελθόν ώστε να πωληθεί ξεχωριστά.

Σε ό, τι αφορά την παράταση της διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζεται το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αξιολόγησε τα σχετικά αιτήματα και έκρινε ότι θα πρέπει να δοθεί η παράταση, προκειμένου να υπάρξει ακόμη πιο διευρυμένο ενδιαφέρον και άρα μεγαλύτερος ανταγωνισμός και υψηλότερη τιμή στην πώληση. Στο καθαρά διαγωνιστικό κομμάτι, ο διαγωνισμός προβλέπει πρώτη φάση ως μη δεσμευτική και, εν συνεχεία, την υποβολή των δεσμευτικών προτάσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που κατέχουν το έτερο υπολειπόμενο 35%, έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) προκειμένου ο πλειοδότης του σχετικού διαγωνισμού να έχει δικαίωμα απόκτησης και του ποσοστού που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκαθαρίσει το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ελέγχουν το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας και άρα, αν δεν πλειοδοτήσουν στον σχετικό διαγωνισμό, θα θελήσουν πιθανότατα να πουλήσουν το ποσοστό τους.