Πηγή Εικόνας: Photo by Juhasz Imre from Pexels

Νέες επενδύσεις με στόχο την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους υλοποιούν οι  ΑΕΕΑΠ που θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως μικρές ή μεσαίες βάσει της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Η πρακτική αυτή, εξάλλου, αποδίδει, ήδη, καρπούς, με την Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και την Trastor να έχουν διαμορφώσει ένα υπολογίσιμο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Η Noval

Η Noval Property αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, εχοντας καλύψει το κενό που άφησε η Grivalia μετά τη συγχώνευσή της με την Eurobank. Το κενό βέβαια, αφορά κυρίως την…σειρά κατάταξης, όχι δηλαδή την αξία του χαρτοφυλακίου της Grivalia που διαμορφωνόταν σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η Noval διαθέτει χαρτοφυλάκιο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει 41 ακίνητα και αποτελείται κατά κύριο λόγο από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Εκτιμάται όμως, ότι η αξία του θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των νέων δρομολογούμενων επενδύσεων της εταιρείας. Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση, κατά 25 χιλιάδες τ.μ., του εμπορικού κέντρου River West, έργο ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. To κτήριο που κατασκευάζει η Ακτωρ βρίσκεται σε κοντινό του River West οικόπεδο στην οδό Προόδου 1-3-5, ενώ η Noval υλοποιεί και μικρότερου μεγέθους εργασίες στο υφιστάμενο εμπορικό κέντρο, οι οποίες αποσκοπούν στην προσθήκη σε αυτό νέων χώρων συνολικής δόμησης 1.610,41 τ.μ. και κάλυψης 962,15 τ.μ.

Ένα ακόμη από τα έργα της Noval αφορά την ανάπτυξη κτηρίου ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και γραφείων που βρίσκεται στις οδούς Αρδηττού 40-42, Μουσούρου, Μπαλάνου και Πήγα στο Μετς, με εμβαδόν 4,2 χιλ. τ.μ. Το εν λόγω project υλοποιείται σε οικόπεδο 874 στρεμμάτων, ενώ η αξία κτήσης του ακινήτου, που αποτιμάται προς 835,5 χιλ. ευρώ, είναι 817,2 χιλ. ευρώ. Για το ακίνητο η εταιρεία εχει συνάψει, δεκαπενταετούς διάρκειας, σύμβαση μίσθωσης με το «Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου» (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) και τη «ΜΕΠΑΛ Α.Ε.», με δικαίωμα μονομερούς παράτασης 10 ετών.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το κτήριο Orbit, που ολοκλήρωσε, πρόσφατα, η Noval αντιπροσωπεύει το 17% του συνόλου των επενδύσεων της εταιρείας. Κι αυτό επειδή η εταιρεία αγόρασε προς 35,6 εκατ. Ευρώ το κτήριο, του οποίου σήμερα η αξία αποτίμησης ανέρχεται σε περίπου 51 εκατ. Ευρώ! Σε αυτό στεγάζονται εταιρείες Beat, Softomotive, Meeting Point Hotel Management και Complete Innovations.

Η λίστα των επενδύσεων της Noval
Η λίστα των επενδύσεων της Noval
Πηγή Εικόνας: Noval Property

Η Trastor και η Briq

Ταχύτητες ανεβάζει και η Trastor, η οποία χθες πλειοδότησε για κτήριο γραφείων της Πειραιώς Leasing έναντι τιμήματος 17,1 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για αυτοτελές πολυώροφο κτίριο γραφείων επί των οδών Μιχαλακοπούλου 184 και Ραψάνης στην Αθήνα. H ΑΕΕΑΠ διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 59 ακινήτων, επενδυτικής αξίας 201,8 εκατ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιό της, που έχει συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 135,2 χιλιάδες τ.μ., να αποτελείται από 26 κτίρια γραφείων, 16 καταστήματα, 1 εμπορικό κέντρο, 2 logistics center, 1 σταθμό αυτοκινήτων, 10 πρατήρια καυσίμων και 3 οικόπεδα.

Η λίστα των επενδύσεων της Noval
Η λίστα των επενδύσεων της Noval
Πηγή Εικόνας: Trastor

Ακόμη, η BriQ Properties αύξησε την καθαρή κερδοφορίας της για τη χρήση 2019 ανήλθαν σε περίπου 5,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών της τάξης των 2,9 εκατ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 87%. Το χαρτοφυλάκιο της Briq περιλαμβάνει 22 ακίνητα (κυρίως γραφεία, αποθήκες και ξενοδοχεία), συνολικής επιφάνειας 58 χιλ. τ.μ., με αξία περίπου 60 εκατ. ευρώ έναντι αξίας 39,8 εκατ. ευρώ την 31.12.2018. Η αύξηση της αξίας των ακινήτων την 31η Δεκεμβρίου 2019 ήταν € 20.185 χιλ. (+50,7%) εν σχέσει με την 31η Δεκεμβρίου 2018.