Δεύτερη επιχείρηση για την ανάσυρση ηλεκτρικών πατινιών από τον Θερμαϊκό
Δεύτερη επιχείρηση για την ανάσυρση ηλεκτρικών πατινιών από τον Θερμαϊκό
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O ρυθμός ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφού η αύξηση που παρατηρείται, ξεπερνά τον μέσο όρο πανελλαδικά, όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής ο Αλέξανδρος Η. Βασιλείου REV Πολ.Μηχανικός-Οικονομολόγος.

Πώς όμως, διαμορφώνονται οι τάσεις στην αγορά ακινήτων της συμπρωτεύουσας;

Το 2019 το ενδιαφέρον των αγοραστών συνέχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να καταγράφεται για παλαιά διαμερίσματα, τα οποία πωλούνταν σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα και τα μικρότερου εμβαδού. Ωστόσο, οι αγοραπωλησίες “οικοπέδων-αγροτεμαχίων” παρέμειναν «παγωμένες». Πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση έχει αποδειχτεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κυρίως επειδή δεν διαθέτει νεόδμητες κατοικίες.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές; Στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110 τ.μ, υπάρχει το φαινόμενο των μειώσεων στις ζητούμενες τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 700 ευρώ/τ.μ. και αγγίζουν τις 7.000 ευρώ / τ.μ.

Επίσης, σημαντικός αριθμός επενδύσεων σχετίζεται με αγορές ολόκληρων πολυκατοικιών από ξένους, αλλά και Έλληνες, οι οποίοι προχωρούν στην ανακαίνιση και μετατροπή των εν λόγω ακινήτων σε ξενοδοχεία. Ξεχωρίζουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον αγοράς αυτοτελών ακινήτων για οικιστική ή ξενοδοχειακή χρήση, όπως και οι Τούρκοι και οι Ρώσοι που πραγματοποιούν deals μέσω της Χρυσής Βίζας.

Σχετικά με τις αγοραπωλησίες κτηρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Βασιλείου και αφορούν ακίνητα 2000-4.500 τ.μ., αγοράστηκε προς :

-1.800 € / τ.μ. ημιτελής οικοδομή στο κέντρο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή),

-1.700 ευρώ /τ.μ. στην Εγνατία σε καλή κατάσταση.

-1.400 € /τ.μ. στα Λαδάδικα σε καλή κατάσταση.

-600 € / τ.μ. (σε μέτρια κατάσταση, αγορά ιδανικού μεριδίου άνω του 50%) στην περιοχή Φράγκων

-850 € /τ.μ. στην περιοχή 26ης Οκτωβρίου σε καλή κατάσταση.

Επίσης, στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110 τ.μ., υπάρχει μείωση των ζητούμενων τιμών, ενώ οι αγοραστές προτιμούν, ως επί το πλείστον, παλαιότερα ακίνητα, της περιόδου 1955-1985. Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, με ποσοστό 62%, ενώ ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν μόλις από το 1%. Περίπου 1 στα 5 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητο από 6 έως 15 ετών (17%) και το υπόλοιπο ποσοστό 20% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

Τιμές πώλησης
Τιμές πώλησης – Σύγκριση από το 2011
Πηγή Εικόνας: Ελληνικό Ινστιτούτου Εκτιμητικής

Τα ενοίκια

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών μεταξύ περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες περιοχές οι μέσες ζητούμενες τιμές, που «κατρακύλησαν» μέχρι και κατά 40% από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο 2015, δείχνουν να ανακάμπτουν από το 2019 στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι οικοδομές αν και στην πλειοψηφία τους είναι παλιάς κατασκευής (γεγονός που συνεπάγεται σε επιπλέον έξοδα από τον αγοραστή για την ανακαίνιση τους) συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης, είτε για ιδιοκατοίκηση ή για επένδυση.

Τιμές πώλησης
Οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη (Σύγκριση από το 2017)
Πηγή Εικόνας: Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας οικοδομής, επιφάνειας 40-60 τ.μ., σε τιμές 350-500 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-80 τ.μ., σε τιμές 400-600 ευρώ.

Σε ότι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συναντάμε ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών μέχρι και 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται λιγότερο από 4 ευρώ/τ.μ.

Ενοίκια
Οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη
Πηγή Εικόνας: Ελληνικό Ινστιτούτου Εκτιμητικής