Το πλωτό γεωτρύπανο SERTAO που αγόρασε η Τουρκία
Το πλωτό γεωτρύπανο SERTAO που αγόρασε η Τουρκία
Πηγή Εικόνας: MarineTraffic.gr

Τις τελευταίες εκκρεμότητες προτού αναχωρήσει για την Τουρκία και από εκεί για την κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί το τρίτο γεωτρύπανο που εξασφάλισε η Άγκυρα.

Το “Sertao”, γεωτρύπανο βρετανικής εταιρείας με το οποίο θα επιχειρήσει να καταπατήσει τα κυπριακά -και ενδεχομένως και ελληνικά- κυριαρχικά δικαιώματα η Τουρκία στο αμέσως επόμενο διάστημα, βρίσκεται στα ανοικτά της κέλτικης θάλασσας και κατευθύνεται στο λιμάνι Φάλμαουθ (Falmouth).

marinetraffic.gr SERTAO position 1
Πηγή Εικόνας: MarineTraffic.gr

Το “Sertao” έχει συνολικό μήκος 227 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα ενώ η ικανότητα μεταφοράς του φτάνει τους 62.000 τόνους. Το έτος κατασκευής του είναι το 2012 (Νότια Κορέα, Samsung Heavy Industries) ενώ, έως και το 2015, αξιοποιήθηκε από τη βραζιλιάνικη Petrobras. Την τελευταία διετία βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Πορτ Τάλμποτ (Μεγάλη Βρετανία). Το γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει σε βάθος τα 11.400μ. και πραγματοποιεί γεωτρήσεις έως και 3.000μ. Σημειώνεται ότι το Φατίχ και το Γιαβούζ, τα δύο άλλα δηλαδή γεωτρύπανα που επιχειρούν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι περί τα 12.000μ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος για την πώλησή του υπολογίζονταν περί τα 120 εκατ. δολάρια αλλά περιορίστηκε μόλις στα 37,5 εκατ. Αυτό, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί, γίνεται για αμιγώς οικονομικούς λόγους και αφορά την υποτίμηση της αξίας του και το υψηλό κόστος της αγκυροβόλησής του. Σημειώνεται ότι το πλοίο πλέει με σημαία των νησιών Μάρσαλ.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την παρουσίασή του, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «υπερ-γεωτρύπανο» που αγοράστηκε σε δημοπρασία από την Τουρκία.