Laptop
Laptop
Laptop
Laptop
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο το σύστημα της λεγόμενης άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων, με το οποίο οι πολίτες θα λαμβάνουν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους ιατρικές συνταγές.

Στην άυλη συνταγογράφηση είχε αναφερθεί εν συντομία στη Βουλή τον περασμένο μήνα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο economix.gr ότι η δομή του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης είναι ήδη έτοιμη και το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, σχεδόν ταυτόχρονα με το gov.gr, τη νέα ψηφιακή πύλη για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Για την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης απομένουν ορισμένες συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς όπως με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΦΚΑ, με γιατρούς και φαρμακοποιούς. Τη δημιουργία της νέου συστήματος έχει αναλάβει η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζουν ότι τα οφέλη της νέας διαδικασίας θα είναι πολλαπλά για το Δημόσιο και για τους ασθενείς. Η άυλη συνταγογράφηση αναμένεται να περιορίσει φαινόμενα διαφθοράς με γιατρούς οι οποίοι γράφουν φάρμακα εν αγνοία των ασθενών, ενώ οι ασθενείς θα γνωρίζουν με ακρίβεια τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται και θα ενημερώνονται για την ανανέωση των φαρμάκων τους με μήνυμα στο κινητό τους.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να ζητάνε από το γιατρό τους να τους γράψει φάρμακα εξ’ αποστάσεως σε περίπτωση που αδυνατούν να τον επισκεφθούν. 

Στα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι και η επιτάχυνση της απλούστευσης των διαδικασιών για τα υπόλοιπα γεγονότα ζωής, μετά την αλλαγή στη δήλωση γεννήσεων η οποία από το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνεται άπαξ στα μαιευτήρια.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται αντίστοιχες διαδικασίες για τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή των πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι ο γάμος, το διαζύγιο, η εκπαίδευση, οι άδειες οδήγησης, η εργασία και η συνταξιοδότηση.

Περιορισμός της γραφειοκρατίας για δήλωση θανάτου

Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας σε περίπτωση θανάτου δεδομένου ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός δηλώσεων.

Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τη ζωή οι οικείοι του βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια γραφειοκρατία. Το πρώτο βήμα είναι η δήλωση θανάτου στα μητρώα πολιτών, ενώ πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε διακοπή της φορολογικής και ασφαλιστικής του ιδιότητας, να διακόψουν τη σύνταξή του, ακόμα και να υποβάλουν φορολογική δήλωση για λογαριασμό του εκλιπόντος.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στα πρότυπα της δήλωσης γέννησης στα μαιευτήρια. Δηλαδή μόνο με την έκδοση πιστοποιητικού θανάτου το οποίο χορηγείται από τον γιατρό. 

Πιο εύκολη θεωρείται η απλούστευση των διαδικασιών για τα υπόλοιπα γεγονότα ζωής. Ήδη, από τον περασμένο μήνα οι πολίτες που παντρεύονται δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η βάση δεδομένων της Αρχής ενημερώνεται αυτόματα για όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα.

Αντίστοιχη διαδικασία με εκείνη που αφορά στη δήλωση γεννήσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η εγγραφή των παιδιών στα μητρώα εκπαίδευσης θα γίνεται μία φορά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, προκειμένου να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνεται για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα (δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πανεπιστήμιο). 

Σε ό,τι αφορά τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση και ανανέωση αδειών οδήγησης και τη μεταβίβαση αδειών οχημάτων, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών έχουν ήδη προχωρήσει στη σύσταση δύο ομάδων εργασίας για τον σκοπό αυτό.

Δύο έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

Δύο σημαντικά έργα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, αναμένεται να δημοπρατήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έως το τέλος του επόμενου μήνα. 

Πρόκειται για συστήματα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP) για την παρακολούθηση των πληρωμών χιλιάδων φορέων του Δημοσίου και για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο απασχολείται σε κρατικές υπηρεσίες.

Με την υλοποίηση των δύο έργων, τα οποία εξαγγέλθηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ουδέποτε δημοπρατήθηκαν, θα περιοριστεί αισθητά η γραφειοκρατία, θα προκύψει εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα των χιλιάδων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Με την εφαρμογή του συστήματος ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού θα εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες κατάρτισης, εκτέλεσης και πληρωμών του προϋπολογισμού περισσότερων από 1.500 φορέων του Δημοσίου, οι οποίες τώρα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι υφιστάμενες διαδικασίες ενοποιημένης παρακολούθησης του προϋπολογισμού καλύπτουν μόλις το 30% των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Το νέο σύστημα θα δίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λεπτομερή εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εύκολα και γρήγορα, δεδομένου ότι θα έχει τη δυνατότητα εποπτείας των οικονομικών στοιχείων των φορέων.

Οι αυτοματοποιημένες εργασίες που προβλέπονται στις προδιαγραφές του συστήματος θα επιτρέψουν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού δίχως αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα, ενώ τα υπουργεία θα αναλάβουν πλήρη ευθύνη και λογοδοσία για τις δαπάνες τους.

Εκτός από το ERP του Δημοσίου, βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι και η δημοπράτηση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο θα απλοποιήσει σημαντικά το σύνολο των εσωτερικών λειτουργιών του Δημοσίου.

Με το έργο αυτό θα καταστεί δυνατή η ψηφιακή καταγραφή της επαγγελματικής διαδρομής των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, από την πρόσληψη έως και τη συνταξιοδότησή τους, ενώ θα βελτιωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

Για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, την ανάπτυξη και εφαρμογή των δύο ψηφιακών συστημάτων θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.