ΕΕΤΤ: Στην Κομισιόν το μοντέλο Bottom-up LRIC+ για δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού
ΕΕΤΤ: Στην Κομισιόν το μοντέλο Bottom-up LRIC+ για δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τεχνοοικονομικό μοντέλο Bottom up LRIC+ για τον υπολογισμό των τιμών πρόσβασης σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) και χαλκού κοινοποίησε η ΕΕΤΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου.

 

Το μοντέλο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις μεθόδους υπολογισμού του κόστους για την προαγωγή του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων στις ευρυζωνικές αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τη Σύσταση 2013/466/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ είχε προβεί στη συλλογή στοιχείων από τους παρόχους υπηρεσιών σταθερής ευρυζωνικότητας, προκειμένου να διαμορφώσει τις αρχές, τη μεθοδολογία και τη δομή του μοντέλου και επίσης, να τροφοδοτήσει το μοντέλο με τα απαραίτητα δεδομένα. Επίσης, διεξήγαγε σχετικές δημόσιες διαβουλεύσεις.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινοποίησης του μοντέλου, που αναμένεται σε ένα μήνα, η ΕΕΤΤ  θα εκδώσει απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των τιμών για τις χονδρικές υπηρεσίες πρόσβασης στα δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση των επενδύσεων στα συγκεκριμένα δίκτυα και στην αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υψηλών και υπερύψηλων ταχυτήτων.