Όψη από το επίπεδο της οδού των εγκαταστάσεων της Creta Farms στο Κρυονέρι Αττικής
Όψη από το επίπεδο της οδού των εγκαταστάσεων της Creta Farms στο Κρυονέρι Αττικής
Πηγή Εικόνας: Google Maps Street View

«Φέσι» περίπου 400.000  ευρώ  έβαλε η Creta Farms στα ΕΛΤΑ Ενέργεια και σε άλλους κρατικούς οργανισμούς υπηρεσιών με το συνολικό χρέος της αλλαντοβιομηχανίας να διαμορφώνεται σε 971.963 ευρώ.

 Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που γράφουν ζημιές από τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην εταιρεία των αδελφών Δομαζάκη είναι οι εταιρείες ΔΕΣΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ. Το χρέος της εταιρείας  προς τις εταιρείες υπηρεσιών αποκαλύφθηκε από το σχέδιο εξυγίανσης που θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου με βάση τον Πτωχευτικό  Κώδικα και συγκεκριμένα με το άρθρο 106δ).

Το τελικό κείμενο εξυγίανσης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, που έχει οριστεί ως έδρα της εταιρείας. Με βάση το σχέδιο η νέα εταιρεία θα αναλάβει την αποπληρωμή μόλις το 2,6% της συνολικής οφειλής και αντιστοιχεί στο ποσό των 24.249, 075 ευρώ με την εξόφληση το ποσού να γίνεται σε 40 τριμηνίες δόσεις  

Οι εταιρείες θα υποστούν κούρεμα σε ποσοστό 97,4% αφού δεν προχώρησαν έγκαιρα στη διακοπή των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ ορισμένες εταιρείες προχώρησαν σε ρύθμιση οφειλών, αλλά στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν.

Το μεγαλύτερο χρέος πέφτει στις πλάτες των ΕΛΤΑ Ενέργεια, καθώς, ως κρατική εταιρεία, δίστασε να κατεβάσει το διακόπτη σε μία εταιρεία που υπολειτουργούσε με συνέπεια να γράψει σημαντική ζημιά, σε μία κρίσιμη στιγμή για τα ΕΛΤΑ, τα οποία δυσκολεύονται να καταβάλουν τους μηνιαίους μισθούς στους περίπου 6000 εργαζόμενους.

Το χρέος προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 7.260.840,99 ευρώ, εκ των οποίων στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται το ποσό των 2.904.338,80 ευρώ, με συνέπεια το κούρεμα να διαμορφώνεται στο 60% της οφειλής.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τη διεκδίκηση του ποσού  των 4,3 εκατ. ευρώ μπορεί να ζητήσει την ρευστοποίηση ενεργητικού της εταιρείας, που δεν μεταβιβάζεται στην καινούργια εταιρεία.

Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει σε 180 ισόποσες δόσεις, ενώ οι νέες οφειλές που θα προκύψουν από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, θα επιβαρύνουν τη νέα εταιρεία.

Το σχέδιο εξυγίανσης αναμένεται να γίνει δεκτό από τη δικαστική Αρχή, καθώς πληρούνται οι όροι του Πτωχευτικού Κώδικα για τη συμμετοχή του 60% των πιστωτών και προέρχονται  από τις τράπεζες.