River West
Το εμπορικό κέντρο River West στην Λεωφ. Κηφισού
River West
Το εμπορικό κέντρο River West στην Λεωφ. Κηφισού
Πηγή Εικόνας: Noval Property

Το πράσινο φως εξασφάλισε η Noval Property για την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West στην Λεωφόρο Κηφισού στο ύψος του Αιγάλεω. Η άδεια που έλαβε η εταιρεία έρχεται σε συνέχεια την μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εξασφάλισε η εταιρεία τον περασμένο Οκτώβριο και αφότου η εταιρεία ήταν στο «περίμενε» για αρκετό χρονικό διάστημα.

Το έργο

Τι περιλαμβάνει το έργο; Την κατασκευή νέων χώρων καταστημάτων και εστίασης σε δύο επίπεδα συνολικής δόμησης 1.610,41 τ.μ. και κάλυψης 962,15 τ.μ. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος στάθμευσης, δυναμικότητας 174 θέσεων, που θα πρέπει να είναι πλαισιωμένος από πράσινο, ενώ οι υφιστάμενοι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης θα αναδιαμορφωθούν με στόχο την ενίσχυση των χώρων πρασίνου.

Να σημειώσουμε ότι  το έργο κατατάσσεται στην υποκατηγορία Α1 «Εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, υπεραγορές (super markets), πολυκαταστήματα (στεγασμένοι χώροισε ένα ή περισσότερους ορόφους)» συνολικής έκτασης ≥30.000 τ.μ. της 6ης ομάδας «Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής».

Η επένδυση των 18 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η Noval προχωρά στην κατασκευή νέου διώροφου συγκροτήματος εμπορικών χρήσεων και χρήσης αναψυχής, με κάλυψη 8 χιλ. τετραγωνικών μέτρων (υπέργεια δόμηση 14.921 τ.μ.). Το έργο που είναι περίπου 8 εκατ. ευρώ υλοποιείται σε οικόπεδο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην οδό Προόδου 1-3 στο Αιγάλεω, όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει από το 2017 οικόπεδο 3,7 στρεμμάτων και πρώην βιομηχανικό κτήριο 23.000 τ.μ.

H ΑΕΠΟ του έργου προβλέπει την υλοποίηση δύο διακριτών κτηρίων το μικρότερο από τα οποία εισχωρεί στο σώμα του μεγαλύτερου. Ο ενδιάμεσος γραμμικός τεθλασμένος χώρος αποτελείται  από  ημιυπαίθριους και  υπαίθριους  χώρους.  Στη στάθμη του ισογείου συγκροτήματος  θα αναπτύσσονται χρήσεις supermarket με βοηθητικούς και γραφειακούς χώρους, καθώς και τέσσερα διώροφα καταστήματα. Στον πρώτο όροφο αναπτύσσονται τμήματα των διώροφων καταστημάτων. Στον μικρότερο όγκο εκτός από καταστήματα χωροθετείται και χώρος συνάθροισης κοινού, ενώ στο δώμα του κτηρίου χωροθετείται μεγάλο μέρος του συνολικού χώρου στάθμευσης (266 θέσεις από τις συνολικές 338 θέσεις).

Η επέκταση του River West
Η θέση του έργου επέκτασης του River West
Πηγή Εικόνας: Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Οι λεπτομέρειες

Σημειώνεται ότι, δεν προσμετρώνται στη δόμηση 25 τ.μ. ανά κλιμακοστάσιο κύριας χρήσης, ανά όροφο, βάσει ΝΟΚ, υπόγεια κύριας χρήσης 3.067,48 τ.μ., υπόγειοι βοηθητικοί χώροι (συμπεριλαμβανομένων των διαδρόμων και κλιμακοστασίων) 4.012,63m2.

Στη στάθμη του ισογείου αναπτύσσονται χρήσεις supermarket με βοηθητικούς και γραφειακούς χώρους καθώς και καταστήματα. Συγκεκριμένα, χωροθετούνται τέσσερα διώροφα καταστήματα στην βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου, με είσοδο από το ισόγειο και εσωτερική επικοινωνία με την στάθμη του α’ ορόφου. Ένα από τα καταστήματα αυτά καταλαμβάνει σημαντική επιφάνεια του ορόφου (4.500 τ.μ.) και μικρότερη επιφάνεια στο ισόγειο.

Εκτιμάται ότι ο άνω όροφος των υπόλοιπων τριών καταστημάτων, θα λάβει χρήση αποθηκών.

Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, δηλαδή στο τμήμα που διασπάται από τον κύριο όγκο του κτιρίου, προτείνεται διώροφο κατάστημα, που αναπτύσσεται στο ισόγειο και στην στάθμη του υπογείου, καθώς και χώρος συνάθροισης κοινού (κέντρο ψυχαγωγίας και αναψυχής για παιδιά) που αναπτύσσεται στο ισόγειο και στον α΄ όροφο.

Επιπλέον, αναπτύσσονται όλοι οι απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι, κυκλοφορίας, WC και γραφεία διαχείρισης.

Στη στάθμη του υπογείου, πέρα από την προαναφερόμενη διαμόρφωση διώροφου καταστήματος, διατάσσονται χώροι αποθηκών, βοηθητικοί χώροι και χώροι ΗΜ εγκαταστάσεων. ΗΜ εγκαταστάσεις χωροθετούνται επίσης στους χώρους που διαμορφώνονται κάτω από τις δύο ράμπες, οι οποίες οδηγούν στο χώρο στάθμευσης του δώματος. Οι χώροι αυτοί που στεγάζουν ΗΜ εγκαταστάσεις αναπτύσσονται στο επίπεδο του ισογείου (-1,25 μ.) καθώς και σε αυτό του ορόφου (+4,25 μ.). Στο δώμα του κτιρίου, χωροθετείται ο κύριος χώρος στάθμευσης του συγκροτήματος που περιλαμβάνει συνολικά 266 θέσεις στάθμευσης επισκεπτών, εκ των οποίων 15 θέσεις για Α.Μ.Ε.Α. Χώρος στάθμευσης προβλέπεται για το προσωπικό, όπως προαναφέρθηκε, νοτιοδυτικά του κτηρίου, διαθέτοντας 122 θέσεις στάθμευσης και 5θέσεων ΑΜΕΑ. Συνολικά, στο έργο, προβλέπονται 388 θέσεις στάθμευσης.