Σε νέο διαγωνισμό για υπόγειους κάδους προχωρά η διοίκηση Ζέρβα
Σε νέο διαγωνισμό για υπόγειους κάδους προχωρά η διοίκηση Ζέρβα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στους δημάρχους του Βορείου Τομέα Αθηνών, που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, θέτοντας ως καίρια και επιβεβλημένη τη συνεργασία των Δήμων για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Υλοποιούμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία, ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική», τόνισε.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δημήτρη Δρόση, και του εμπειρογνώμονα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Μιχαλόπουλου, δόθηκαν οι κατευθύνσεις σχετικά με όσα πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι για να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων τους, ώστε να εγκριθούν μέχρι τον Ιούνιο για να ενσωματωθούν στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας έχει την απόλυτη στήριξη τόσο του υπ. Περιβάλλοντος όσο και του υπ. Εσωτερικών και επισήμανε πως στόχος είναι μέσα στο 2020 να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Κατεύθυνση, προ της οποίας, όπως ανέφερε, δημιουργείται και το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

Εστίασε στη σημασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τονίζοντας ότι πρέπει να μπει η φιλοσοφία της ανακύκλωσης σε κάθε σπίτι και σημείωσε πως η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ θα είναι στο πλευρό των Δήμων σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν χωρούν πισωγυρίσματα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «Ο τρόπος που διαχειρίζεται η Αττική τα απορρίμματά της απαιτεί συνολική και βιώσιμη λύση. Ως Περιφέρεια συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους σε κάθε βήμα με δυνατότητες χρηματοδότησης, τεχνογνωσία και καθοδήγηση για την επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και την κατάλληλη χωροθέτηση των εγκαταστάσεών τους. Επενδύουμε για να αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία του πολίτη στον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματά του. Ξεκινάμε από τα υγειονομικά καταστήματα και τους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων και φέρνουμε την καινοτομία του καφέ κάδου σε κάθε νοικοκυριό.

Αλλάζουμε τον τρόπο που ο πολίτης αποθέτει τα απορρίμματά του και εισάγουμε τη φιλοσοφία της αποκομιδής τους σε καθημερινή βάση. Βελτιώνουμε την Υγεία του Πολίτη στο σπίτι, στην πόλη για τον ίδιο και τα παιδιά του. Εκπαιδεύουμε τον πολίτη, τον νέο, τον μαθητή επενδύοντας σε πράσινες γωνιές στην πόλη τους αλλά και σε 60 κινητά πράσινα σημεία πληροφόρησης και εκπαίδευσης».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λ. Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι η Αττική πρέπει να αφήσει πίσω οριστικά την εποχή των ΧΥΤΑ και ότι «Ξεκινά μία δύσκολη προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα με έμφαση στην εφαρμογή δράσεων στην πηγή διακριτών ρευμάτων αποβλήτων». Ως Περιφέρεια πρόσθεσε, «είμαστε στο πλευρό των Δήμων για να τους παράσχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση στην προσπάθεια αυτή, ξεκινώντας από την ενίσχυση μέχρι 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την επικαιροποίηση των σχεδίων του κάθε δήμου».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Μιχαλόπουλος, επεσήμανε ότι το helpdesk που έχει συσταθεί στον ΕΣΔΝΑ είναι στη διάθεση των Δήμων για καθοδήγηση και βοήθεια.

Ο κ. Δρόσης ενημέρωσε τους Δήμους για τη διαδικασία υποβολής πρότασης για ένταξη στην επιχορήγηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020, όπως, επίσης, για την παράταση της πρόσκλησης μέχρι τον Μάιο 2020 αναφορικά με την ένταξη έργων ενεργειακής αναβάθμισης στους Δήμους του Βορείου Τομέα.