Ymittos - This is a photography of Natura 2000 protected area with ID GR3000006
Ymittos - This is a photography of Natura 2000 protected area with ID GR3000006
Πηγή Εικόνας: Νικόλας Κουρσιουμπάς (@nkrmps) - wikimedia commons

Την κατεδάφιση του ναού που ανεγέρθηκε παράνομα στον Υμηττό και έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο από την πολεοδομία του δήμου Αθηναίων, ζητούν κάτοικοι από την Ηλιούπολη. Μάλιστα, δίνουν «τελεσίγραφο» έως το τέλος Φεβρουαρίου στο Δασαρχείο Πεντέλης και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ τονίζουν σε ανακοίνωση τους, πως πλέον το θέμα θα έχει υπογραφές και από άλλους πολίτες και φορείς.

 

Συγκεκριμένα ζητούν, «την καθαίρεση των αυθαίρετων κτισμάτων από τον Υμηττό, τη δίκαιη εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων του νόμου για τον Υμηττό, ώστε να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν άλλα αυθαίρετα κτίσματα, την καθαίρεση του αυθαίρετου ναού στον Προφήτη Ηλία στην περιοχή της Ηλιούπολης, για να πάψουν να ξεφυτρώνουν παράνομες, αυθαίρετες και απαγορευτικές χρήσεις στην εναπομείνασα δασική έκταση, που τη ροκανίζουν ασταμάτητα».

 

Όπως εξηγούν, «η προστασία του Υμηττού δεν είναι υπόθεση μόνο των 11 Δήμων του, αλλά αφορά όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Πρώτη και μέγιστη ανάγκη για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου είναι η προστασία μας από το τσιμέντο, το μπετόν και την κλιματική αλλαγή που, εξαιτίας της τσιμεντοποίησης της Αττικής, μας χτυπάει δυνατά την πόρτα. Η διατήρηση των ορεινών όγκων (ή ό,τι αφήσαμε ελεύθερο από αυτούς) είναι βαρύνουσας σημασίας για την προστασία του λεκανοπεδίου και των κατοίκων του, από την πλημμύρα και τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα».

 

Πριν από λίγες ημέρες και έπειτα από καταγγελίες, η πολεοδομία του δήμου Αθηναίων επέβαλε στον ιερέα του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, πρόστιμο ανέγερσης ύψους 100.290,51 ευρώ και διατήρησης ύψους 50.145,25 ευρώ, ενώ έκρινε την κατασκευή κατεδαφιστέα. Πρόκειται για αυθαιρεσία εργασιών που βρίσκονται εντός προστατευόμενης ζώνης του Υμηττού, όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία.

 

Η επιχείρηση μετατροπής του γραφικού παρεκκλησίου σε κανονική εκκλησία μέσα σε ζώνη προστασίας του Υμηττού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019. Αποτέλεσμα ήταν η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης να πάρουν απόφαση με την οποία απαιτούσαν παύση των εργασιών και επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Ωστόσο, οι εργασίες δεν σταμάτησαν πλήρως, ενώ σημειώθηκαν διάφορα ευτράπελα – μεταξύ αυτών –  και ο προπηλακισμός του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων τον Δεκέμβριο, όταν έσπευσαν να εμποδίσουν περαιτέρω ενέργειες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος, μετά την αυτοψία, δέχτηκε το παράνομο του νέου κτίσματος και ακύρωσε την άδεια μικρής κλίμακας που είχε εκδώσει για την επισκευή της στέγης του παλιού ναού, την οποία ο ιερέας χρησιμοποίησε για να κάνει κατασκευάσει εκ νέου εκκλησία.

 

Το χρονικό

 

Το καλοκαίρι του 2019, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία άρχισε να μεταμορφώνεται. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, η «Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό» κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες και έτσι η δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες και έσπευσε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Το Δασαρχείο Πεντέλης έλαβε απόφαση διακοπής εργασιών. Ακολούθησε απόφαση ανάκλησης της άδειας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και αυτοψία της Πολεοδομίας, που έκρινε αυθαίρετη την κατασκευή του ναού. Η κατασκευή χαρακτηρίστηκε «αυθαίρετη και κατεδαφιστέα» και επιβλήθηκε στους υπόχρεους πρόστιμο. Παράλληλα, η πολεοδομία ενημέρωσε επίσημα το αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης για την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών.

 

Παρά την απαγόρευση από το Δασαρχείο για τη συνέχιση των εργασιών, οι εργασίες φαίνεται πως συνεχίζονταν με την τοποθέτηση σιδεριών, κάγκελων κλπ.

 

Σήμερα, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης βρίσκονται σε φάση συλλογής υπογραφών από συλλόγους, φορείς, παρατάξεις και απλούς πολίτες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καθαίρεση του αυθαίρετου ναού. Μάλιστα, όπως τονίζουν, στις 3 Φεβρουαρίου πρόκειται να αποστείλουν εκ νέου επιστολή στο δασαρχείο Πεντέλης και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει η επιχείρηση μπουλντόζα άμεσα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών και στην συνέχεια σε σειρά από αναπλάσεις όπως για παράδειγμα ποδηλατόδρομο.