Σχεδόν τέσσερις φορές υπερκαλύφθηκε ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος του προηγούμενο προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε φάση… αναμονής, ώστε να υπαχθούν στο επόμενο. Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος, επεξεργάζεται τις επιμέρους λεπτομέρειες προκειμένου τον Ιούνιο να βγει στον αέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στο economix.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο και για τη βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων, που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό.

Γιατί όμως το πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό για τους πολίτες;

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κατοικίες / νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 83,68% του συνολικού αριθμού της ποσότητας του κτιριακού αποθέματος. 

Καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΚΑ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ ή Δ.

Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος για την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει πρόσθετα οφέλη και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η απασχόληση και η υγεία. 

Σε συνέχεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 που είχε σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση πλέον των εξήντα χιλιάδων κατοικιών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε το 2018, το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ». Από την επεξεργασία στοιχείων του Α’ Κύκλου που αφορούν 27.000 περίπου ολοκληρωμένες αιτήσεις, σε σύνολο 42.000 υπαγωγών, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων (51%) αφορούν κατοικίες οι οποίες πριν την ενεργειακή αναβάθμιση, είχαν καταταχθεί βάσει του Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στην χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Η.

Ενεργειακή κατάταξη κατοικιών πριν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

Μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βάσει της Β’ ενεργειακής επιθεώρησης (Β’ ΠΕΑ), το ποσοστό των κατοικιών που ανήκουν στην κατηγορία Η μειώθηκε από 51% στο 3%, ενώ οι κατοικίες που άλλαξαν τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία ανέρχονται σε ποσοστό 96% περίπου.

 

Ενεργειακή κατάταξη κατοικιών μετά τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

 

 

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης οδήγησαν σε μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2) των κατοικιών, σε ποσοστό 59% περίπου. 

Ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που είχε τεθεί από το πρόγραμμα υπερκαλύφθηκε κατά τέσσερις φορές περίπου. 

Ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας kWh/m2 
Α’ ΠΕΑ (πριν) 11.312.623,60      
Β’ ΠΕΑ (μετά) 4.675.343,10      
  6.637.280,50 Επιτευχθείσα εξοικονόμηση
1.601.471,47 Ελάχιστος ενεργειακός στόχος που είχε τεθεί