Elounda Hills
To Elounda Hills θα περιλαμβάνει και μαρίνα που θα εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας
Elounda Hills
To Elounda Hills θα περιλαμβάνει και μαρίνα που θα εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας
Πηγή Εικόνας: Mirum Hellas

Μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του Elounda Hills, ένα καθοριστικό βήμα έγινε για την επένδυση 410 εκατ. ευρώ.  Κι αυτό καθώς, η δημοσίευση του ΕΣΧΑΣΕ θα επιτρέψει στους επενδυτές, την, ρωσικών συμφερόντων, εταιρεία Mirum Hellas να προχωρήσει στην πολεοδόμηση της έκτασης και την κατάρτιση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τι προβλέπει όμως, το ΕΣΧΑΣΕ;

Τι προβλέπεται

Ως γενική χρήση γης της έκτασης 675.884,77 τ.μ. του Elounda Hills καθορίζεται η χρήση «Τουριστικό – Παραθεριστικό Χωριό». Σε αυτήν επιτρέπονται οι προβλεπόμενες από το νόμο χρήσεις, ενώ δεν είναι δυνατή η υλοποίηση εγκαταστάσεων γκολφ. Παράλληλα, οι χρήσεις περίθαλψη, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα και χώροι συνάθροισης κοινού επιτρέπονται μόνο για την εξυπηρέτηση της χρήσης της παραθεριστικής κατοικίας. Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,2, ενώ η συνολική δόμηση η οποία εφαρμόζεται σε όλη τη ζώνη ανέρχεται σε 135.176,95 τ.μ., με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη μέχρι 50%.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων είναι 10,75 μ., ενώ κατ’ εξαίρεση του Ν.Ο.Κ. και ύστερα από σύνταξη ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης επιτρέπεται η ανέγερση μέχρι πέντε κτιρίων – τοποσήμων μέγιστου ύψους 15 μέτρων. Το μέγιστο ύψος των κατοικιών σε απόσταση 30 μ. από τη γραμμή αιγιαλού δεν ξεπερνά τα 7,50 μ., ενώ οι οικοδομικές γραμμές τοποθετούνται σε απόσταση 10 μέτρων τουλάχιστον από το όριο των όμορων δασικών εκτάσεων και από εκάστη από τις γραμμές πλημμύρας των οριοθετημένων ρεμάτων.

Το ΕΣΧΑΣΕ προβλέπει ακόμη οι λειτουργικές απαιτήσεις σε ενέργεια κάθε κτιρίου θα πρέπει να ελαχιστοποιείται με το βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αναφέρονται τόσο στο παθητικό επίπεδο (ιδίως βιοκλιματικός σχεδιασμός, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις κ.ά.) όσο και στο ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, «έξυπνο» σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, τεχνολογία γεωθερμικών αντλιών θερμότητας).

Elounda Hills - Mirum Hellas
Το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα Elounda Hills θα αποτελεί επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Πηγή Εικόνας: Mirum Hellas

Αναφορικά με τα αστικά στερεά απόβλητα, το ΕΣΧΑΣΕ προβλέπει ότι το έργο θα πρέπει να ενσωματώσει προβλέψεις για τη διαλογή στην πηγή, καθώς και κατάλληλες μεθόδους χωριστής συλλογής και διαχείρισης, ώστε να προωθείται στο μέγιστο εφικτό βαθμό η επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση υλικών. Επίσης, θα πρέπει να προταθεί συγκεκριμένο δίκτυο σημείων συλλογής αστικών στερεών αποβλήτων («πράσινα σημεία») που θα λειτουργούν συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή, για τη βέλτιστη προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, εξασφαλίζοντας την κεντροβαρική κάλυψη των αναγκών του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού και την εύκολη πρόσβαση των χρηστών στα σημεία συλλογής.

Η επένδυση

Σε τμήμα της έκτασης 840 στρεμμάτων, που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, η Mirum Hellas έχει ήδη κατασκευάσει 17 ιδιαίτερα πολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ., η καθεμία, που πωλούνται από 2 εκατ. έως 11 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια της εταιρείας, που ελέγχει ο Ρώσος επιχειρηματίας Μπόρις Μπορίσοφ, προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα πωλούνται από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.

Elounda Hills
Τα σχέδια της Mirum Hellas προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών.
Πηγή Εικόνας: Mirum Hellas

Η επένδυση θα περιλαμβάνει και μαρίνα που θα εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας και θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 43 στρεμμάτων, με την μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 8.100 τ.μ. Εξάλλου, πριν από μερικούς μήνες, η χωροθέτηση της μαρίνας έλαβε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Δήμου Αγίου Νικολάου, με το συγκεκριμένο τμήμα του τουριστικού χωριού να βρίσκεται στη φάση της έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα επιμέρους τμήματα του έργου.

Παράλληλα, ως ξεχωριστά τμήματα της επένδυσης, η εταιρεία δρομολογεί, ενδεχομένως την άνοιξη του 2020, την επαναλειτουργία του πρώην ξενοδοχείου Ακρωτήρι, που έχει αγοράσει η εταιρεία και θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Aria Hotels του ομίλου Λογοθέτη. Όπως και την ανακαίνιση της βίλας Κούνδουρου, που υπήρχε στην έκταση και έχει αγοράσει η Mirum Hellas.