Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη συναίνεση και σε ποσοστό 55% θα στηριχθεί η υλοποίηση του έργου της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων – Ασωπού για να μεταμορφωθεί από παράνομη βιομηχανική ζώνη (ή άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, όπως είναι η «επίσημη» ονομασία) σε νόμιμη. Ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε ειδική εκδήλωση, χαρακτήρισε το αντίστοιχο έργο ως το νέο Ελληνικό, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί, για το οποίο είχε σημαντική  συμβολή στην υλοποίησή του (από τη θέση του  Περιφερειάρχη) διεκδικώντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που τελικά επιτεύχθηκε.

Σήμερα, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες έχουν τις απαραίτητες άδειες για την εγκατάσταση τους στην περιοχή, αλλά απουσιάζουν οι βασικές υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός και άλλες υποδομές όπως είναι το δίκτυο ύδρευσης, ο αγωγός ακαθάρτων και της συλλογής ομβρίων υδάτων. Οι ελλείψεις αυτές δημιούργησαν τις τελευταίες δεκαετίες ένα οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα, τη γνωστή ρύπανση της λεκάνης της περιοχής του Ασωπού. Η χώρα μας, πέρα από τις επιπτώσεις της μόλυνσης, έχει εκτεθεί διεθνώς τόσο για τα ίδια τα περιστατικά όσο και για τη διαχρονική ανικανότητα κράτους και επιχειρήσεων να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Άλλωστε ποιος λογικός άνθρωπος ανά τον κόσμο μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν επί 30 και πλέον χρόνια να είναι ανοργάνωτο και άνευ βασικών υποδομών το βασικό (από πλευράς μεγεθών και ποικιλίας) βιομηχανικό και μεταφορικό-αποθηκευτικό κέντρο της χώρας;

Η επένδυση στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων Ασωπού θα φθάσει τα 315  εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 130 εκατ. από δημόσια χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 85 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό.

Οι συμμετέχοντες στην εταιρεία ΕΑΝΕΠ, ανάμεσα τους είναι ο όμιλος Βιοχάλκο, η Goldair κι άλλες εταιρείες, οι οποίες συνεισφέρουν το 35% και αναζητείται το υπόλοιπο 20% για να αρχίσει η εκκίνηση του έργου. Πρόκειται για κρίσιμο μέγεθος και αναγκαίο ποσοστό για την εκκίνηση του έργου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο πρόεδρος της ΕΑΝΕΠ. Στην περιοχή των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται περισσότερες από 250 επιχειρήσεις και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ.