Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson

Στις εργασίες της 10ης Συνάντησης της Ολομέλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency-IRENA) που έλαβε χώρα στο Άμπου Ντάμπι στις 10-12 Ιανουαρίου έλαβε μέρος ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Σπύρος Οικονόμου και η εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών κα. Αγγελική Μπούρα.

 

Κατά την τοποθέτησή του,  ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που όπως τόνισε, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης-  η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει

Οικογενειακή φωτογραφία από την 10η Συνάντηση της Ολομέλειας της IRENA

στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% έως το 2030 (από 18% περίπου σήμερα). Παράλληλα, η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα εκμηδενιστεί έως το 2028, με τις περισσότερες λιγνιτικές μονάδες να κλείνουν έως το 2023.

 

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα –ως χώρα μέλος της IRENA- προσβλέπει στη στήριξη του Οργανισμού για την υλοποίηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που προβλέπει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ κατά περίπου 9 GW την επόμενη δεκαετία, σε συνδυασμό με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας. «Η νέα μεσοπρόθεσμη στρατηγική της IRENA μπορεί να διευκολύνει ουσιαστικά την ομαλή ενεργειακή μετάβαση των χωρών-μελών της και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα ενεργειακά έργα”, είπε ο κ. Θωμάς.

Ο υφυπουργός Ενέργειας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της IRENA κ. Francesco La Camara, με τον οποίο συζήτησε την εμπλοκή του ΚΑΠΕ σε projects του Οργανισμού.

O κ. Θωμάς με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Frank Fannon

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Θωμάς είχε συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ κ. Kadri Simson, με την οποία συζήτησε τους όρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Green Deal καθώς και την πορεία των ελληνικών ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Ο East Med, η πρόοδος της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και η ενεργειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του κ. Θωμά με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, κ. Frank Fannon.

Τέλος, ο υφυπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας κ. Manlio di Stefano (με θέματα ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου στην ατζέντα), με τον υφυπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας κ. Nicolae Havrilet με τον οποίο συζήτησε το FSRU Αλεξανδρούπολης και τις προκλήσεις της απεξάρτησης από τον άνθρακα και με τον υφυπουργό ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου κ. Οsama Ali Asran, με τον οποίο μίλησε για σχέδια ηλεκτρικών διασυνδέσεων και τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας σε projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.