Νέο κτήριο γραφείων από την Prodea- Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια
Η έκταση όπου θα αναπτύξει το κτήριο γραφείων η Prodea
Νέο κτήριο γραφείων από την Prodea- Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια
Η έκταση όπου θα αναπτύξει το κτήριο γραφείων η Prodea
Πηγή Εικόνας: Google maps

Για πρώτη φορά η Prodea Investments, η εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία με χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει αυτόνομα στην κατασκευή ενός κτηρίου γραφείων, καθώς, έως σήμερα, αγόραζε, συνήθως, μισθωμένα ακίνητα. Ο λόγος για το κτήριο που θα κατασκευάσει στις οδούς Φραγκοκλησιάς, Αιγιαλείας και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι, περιοχή που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του επιχειρηματικού κέντρου της χώρας. Συγκεκριμένα, η ΑΕΕΑΠ εξασφάλισε την οικοδομική άδεια για την ανέγερση πενταώροφου κτηρίου γραφείων, που θα διαθέτει 199 θέσεις στάθμευσης, έχοντας εμβαδόν δόμησης 6 χιλ. τ.μ., όγκο 27,5 χιλ. κ.μ. και ύψος 18,25 τ.μ. Συνολικά θα αποτελεί επένδυση της τάξης των 13,6 εκατ. ευρώ.

Σερί εγκρίσεων

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για να λάβει η Prodea την οικοδομική άδεια για την ανάπτυξη του κτηρίου γραφείων στο Μαρούσι, ένα προάστιο με ιδιαίτερα μεγάλη δόμηση, απαιτήθηκε η εταιρεία να εξασφαλίσει σειρά εγκρίσεων από τη Σ.Α. Βορείου Τομέα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής – Τμήμα Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων και μουσείων, την ΥΔΟΜ Αμαρουσίου, το ΔΕΔΔΗΕ (για τον υποσταθμό ρεύματος), την Εφορία Αρχαιοτήτων και τη Γενική Διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού έργων και υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.

Πλέον, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να αποπερατώσει το κτήριο, του οποίου η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μάχη μέχρις εσχάτων

Το εγχείρημα της Prodea έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία υπάρχει μάχη μέχρι τελικής πτώσης για τα καλής ποιότητας (grade A) γραφεία. Για να γίνει αντιληπτό το μεγάλο παζάρι με τα ακίνητα, αρκεί να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις, σήμερα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είναι μειωμένες κατά 100 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται σε επίπεδα πέριξ του 7% ή και χαμηλότερα. Με τα καινούργια κτήρια γραφείων να παραμένουν λιγοστά και νέοι παίκτες με μεγάλη ρευστότητα να οργώνουν την αγορά για ευκαιρίες, τα καλά επαγγελματικά ακίνητα αλλάζουν χέρια σε χρόνο-ρεκόρ και σε υψηλές τιμές, που θυμίζουν εποχές πριν από την κρίση, αν και ακόμη τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας παραμένουν αναιμικά.

Χαρακτηριστική περίπτωση της πολύ μεγάλης ζήτησης για τα καλά επαγγελματικά ακίνητα είναι η «μητέρα των μαχών» που έδωσαν ξένα funds και εταιρείες για την αγορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Bank. O λόγος για μισθωμένο στην Samsung κτήριo στην Λεωφόρο Κηφισίας 24A στο Μαρούσι, για το κενό κτήριο στο «Δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, κοντά στην έξοδο του αυτοκινητοδρόμου, για το ακίνητο της Vodafone στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, το κτήριο της Axa Ασφαλιστική στην οδό Μιχαλακοπούλου 48 και το ακίνητο πρώην αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στην Μεταμόρφωση που απέκτησε για περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ το fund Brook Lane.

Πόσο ενοικιάζονται τα ποιοτικά γραφεία

Περιοχή Ενοίκιο (τ.μ. / ευρώ) Αποδόσεις (%)
Κέντρο Αθήνας 20 7
Δυτικά Προάστια 11 8,75
Βόρεια Προάστια 18 7,5
Νότια Προάστια 14 8
Πειραιάς 12 8,25

Πηγή: Δανός / BNB Paribas