East Med: Έπεσαν οι υπογραφές για το προσύμφωνο ΔΕΠΑ-Energean
East Med: Έπεσαν οι υπογραφές για το προσύμφωνο ΔΕΠΑ-Energean

Μπήκαν και επίσημα οι υπογραφές των ΔΕΠΑ-Energean Oil & Gas για το προσύμφωνο συνεργασίας (Letter of Intent) ανάμεσα στις δύο πλευρές που εξασφαλίζει την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού East Med.

Πιο συγκεκριμένα, το προσύμφωνο αφορά την προμήθεια 2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου που παράγει η Energean από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ισραήλ. Το νούμερο αυτό αναλογεί στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του East Med, η συμφωνία του οποίου αναμένεται να υπογραφεί σήμερα το απόγευμα από τους ηγέτες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στο Ζάππειο.

“Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη βιωσιμότητα του East Med. Κάποιοι αναλυτές περιέγραφαν τον αγωγό ως όνειρο και λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε. Σήμερα μπαίνουν οι βάσεις για τον αγωγό που για κάποιους είναι όνειρο και για άλλους εφιάλτης”, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του προσυμφώνου στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό δε στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. “Η συμφωνία του Ζαππείου δε στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας αλλά υπέρ της ειρήνης και της προόδου στην ευρύτερη περιοχή μας. Και ο συνασπισμός βλέπει την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη. Ο East Med είναι η καλύτερη επιλογή για όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και την Ε.Ε”, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διαφοροποίηση των πηγών και των οδευσεων για το φυσικό αέριο και, υπό αυτό το πρίσμα, ο East Med βρίσκεται στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. “Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος αλλά θα τον ανέβουμε”, κατέληξε. Τέλος, σημείωσε ότι τα υπόλοιπα αποθέματα μπορούν να προκύψουν από άλλα πεδία που βρίσκονται σε αναπτυξιακή φάση, όπως ο Λεβιάθαν και ο Γλαύκος.

Από τη δική του πλευρά, ο Διευθύνων Συμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, τόνισε οτι διεθνοποιείται ο ρόλος της εταιρείας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τους τελευταίους δύο μήνες τελείωσαν όλες οι αξιολογήσεις, έτσι ώστε το έργο να φτάσει σε FEED (τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες) και DMS (λεπτομερή υποθαλάσσια έρευνα) εντός διετίας που είναι απαραίτητες για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης. Εντός του μήνα θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι για τις μελέτες του έργου ενώ, όπως συμπλήρωσε, το έργο είναι τεχνικά βιώσιμο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες. “Το cooperation agreement (σύμφωνο συνεργασίας) θέτει τις βάσεις ώστε εμπορικά να στηρίξουμε την περιοχή και τον ρόλο της Ελλάδας στη Ν.Α. Μεσόγειο”, κατέληξε.”Εκτός από τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, θεωρούμε  ότι θα έχουμε επιτυχία και στην Ελλάδα για να φέρουμε ακόμη περισσότερο αέριο στην χώρα μας”, τόνισε από την πλευρά της Energean ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, σημειώνοντας πως η εταιρεία επενδύει 1.7 δισ. στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish & Tanin. Συμπλήρωσε δε, ότι το έργο αποτελεί μια διέξοδο για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου ενώ τόνισε πως η πλωτή υποδομή επεξεργασίας του φυσικού αερίου στην περιοχή θα έχει δυναμικότητα 8 δισ. κ.μ. / έτος, εκ των οποίων τα 5 δισ. αφορούν την εσωτερική αγορά του Ισραήλ.