Τη χορήγηση Άδειας Έρευνας και πειραματικής αλιείας για την εμπορική αξιοποίηση των Ολοθούριων (είδη του γένους Holothuria), ενός νέου αλιεύματος υψηλής διατροφικής αλλά και ιατροφαρμακευτικής αξίας εξαιτίας των βιοδραστικών μεταβολιτών που περιέχουν, με στόχο αφενός την τελική παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων με υψηλή εξαγωγική αξία (trepang) και αφετέρου πρώτων υλών για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας (π.χ. ολοθουροϊδίνη 1, ολοθουροϊδίνη 2, σαπωνίνες), προβλέπει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναρτήθηκε στην Διαύγεια.

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου έγκειται στην είσοδο νέων αλιευτικών πόρων με ισχυρό διατροφικό ενδιαφέρον στην παραγωγική αλυσίδα, στη ρυθμιστική βελτίωση της αλιευτικής τεχνολογίας για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων, στην ανάπτυξη μεταποιητικής τεχνολογίας ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας άγνωστα στην παραδοσιακή αλιεία και με πολλαπλές βιομηχανικές εφαρμογές (ολοθούρια ως τροφή αλλά και ως πηγή βιοδραστικών ουσιών) και στην ανάπτυξη τεχνολογίας εκκολαπτηρίων και υδατοκαλλιέργειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της εμπορίας».

Μάλιστα, απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της μικρής παράκτιας αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της καινοτομίας και η πιστοποίηση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η αξία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για πειραματική συλλογή Ολοθούριων του γένους Holothuria στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια, Λέβιθα, Κίναρο, Σύρνα, Χάλκη, Αλιμία, Ρόδο, Σεσκλί, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Περγούσα, Γυαλί, Κω, Ψέριμο, Πλατή, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς, Πάτμο, Φούρνους, Αγαθονήσι.

 

Στο διαδικαστικό κομμάτι, οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιηθούν σε σημεία που θα αναδειχθούν μέσα από υποδείξεις των αλιέων της περιοχής και αυτοψίες από την Ερευνητική Ομάδα. Η συλλογή των οργανισμών θα γίνει σε βάθη έως 25 m, με αυτόνομη κατάδυση (SCUBA) από τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας. Τα δείγματα μετά τη συλλογή τους θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Τα άτομα που θα αποτελούν την ερευνητική ομάδα στο πεδίο είναι οι:

  1. Βαφείδης Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  2. Αντωνιάδου Χρυσάνθη, Ε.ΔΙ.Π., Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  3. Αποστολογάμβρου Χρυσούλα, Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Σημειώνεται πως η άδεια ερευνών ισχύει από Δεκέμβριο 2019 μέχρι και Φεβρουάριο 2020, είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες καθ’ ύλη αρμόδιες κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές και τυχόν επιπλέον συμπληρωματικούς όρους τεθούν από αυτές για αποφυγή ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων στα υπό μελέτη είδη και στα ενδιαιτήματα τους.

 

«Λόγω του εκτεταμένου εύρους των περιοχών που θα διεξαχθούν οι έρευνες, οι υπεύθυνοι της έρευνας, υποχρεωτικά πριν από τις επισκέψεις στο θαλάσσιο χώρο της έρευνας, οφείλουν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν (με e-mail) τις εμπλεκόμενες Λιμενικές Υπηρεσίες, στις οποίες έχει κοινοποιηθεί η παρούσα, καθώς και την Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δηλώνοντας το χρονικό διάστημα διεξαγωγής και τις ακριβείς θαλάσσιες τοποθεσίες των ερευνητικών εργασιών. Μετά το πέρας των εργασιών, οι υπεύθυνοι οφείλουν να στείλουν στην υπηρεσία μας, περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωσή της» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας παράλληλα πως η «Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της παρακαλείται να παρακολουθήσει και να εποπτεύσει τη διαδικασία, καθώς και να επιβάλλει, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, συμπληρωματικούς όρους. Η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τη λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της».

Διαβάστε ακόμα: Τι έγινε το 2018 στη δασική πολιτική;