Κάδοι ανακύκλωσης
Κάδοι ανακύκλωσης

Έργα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο τρίτο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα έχουν ως κεντρικό άξονα τις νέες μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων .

Ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα προχωρήσει σε υποβολή φακέλου για υπαγωγή στον νόμο των ΣΔΙΤ, και προκήρυξη της Α’ φάσης των διαγωνισμών που θα επιλεγούν.

Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας» τόνισε και πρόσθεσε πως σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες για την εγκατάσταση καφέ κάδων όπως και η αγορά οχημάτων αποκομιδής και στη δημιουργία σημείων ανακύκλωσης με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Οι μονάδες επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΣΔΙΤ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακήρυξε το 2020 ως έτος ανακύκλωσης. Τόνισε ότι όσοι δεν θα το κάνουν θα είναι «ντεμοντέ».

Προσδιόρισε, ακόμη, ότι ο στόχος της Περιφέρειας Αττικής, εντός του 2020, είναι το ποσοστό ανάκτησης όλων των Δήμων να αυξηθεί στο 15% της συνολικής παραγωγής ΑΣΑ, από το 5% που είναι σήμερα. 

Όπως ανέφερε, το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής βιοαποβλήτων, και οικιακή κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής τους Δήμους στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και με Help Desk στον ΕΔΣΝΑ. 

Επιπρόσθετα, σταδιακά το 2020-2021, θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ, και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κλπ). Θα αναπτυχθεί πρόγραμμα με χρήση barcodes, ώστε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την επίτευξη των ποσοστών ανάκτησης καθώς και να εφαρμόζονται κίνητρα, σύμφωνα με την αρχή «Πληρώνω Όσο Πετάω».

Ο κ. Γιώργος Πατούλης είπε ότι κρατάμε ανοιχτό το ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. «Ξεκινήσαμε την διαγωνιστική διαδικασία των έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής περίπου 3 ετών, έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.