Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ, «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 μια ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί» που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, παραχώρησε σήμερα, στα Γραφεία του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.  

Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «με τον όρο 4η βιομηχανική επανάσταση εννοούμε τη συνύπαρξη και διάδραση ανθρώπου και μηχανής, σε ένα ενοποιούμενο φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο με δυσδιάκριτα όρια. Η 4η βιομηχανική επανάσταση περιγράφει έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι κινούνται μεταξύ του ψηφιακού και φυσικού κόσμου με την χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας για να διαχειρισθούν και να διευκολύνουν τη ζωή τους. Έτσι, το Internet of Things (IOT), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), τα robotics, η Εικονική Πραγματικότητα (VR) και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) αλλάζουν δραματικά τον τρόπο που ζούμε κι εργαζόμαστε!  Κι έτσι βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα νέο πλέγμα προκλήσεων, που αφορούν το μέλλον, και η αντίδρασή μας σ’ αυτές θα καθορίσει το κατά πόσο θα καταφέρουμε να μην μείνουμε πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν ήδη κάνει πολλά περισσότερα βήματα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οι προσδοκίες για οικονομική μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια έχουν μόνο ένα τρόπο για να μετουσιωθούν σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: με επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και παράλληλες ριζικές αλλαγές στα μοντέλα Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης, που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας». Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε ειδικότερα στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η 4η  βιομηχανική επανάσταση και κάλεσε Πολιτεία και Ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεννοηθούν και να συνασπισθούν με τους φορείς της επιχειρηματικότητας στη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι «η ελληνική βιομηχανία, παρά την κρίση και τα προβλήματα, διαθέτει πολλές δυναμικές, παραγωγικές επιχειρήσεις, με υψηλή παραγωγικότητα, ισχυρή εξωστρέφεια και σημαντική καινοτομία, που δίνουν σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές.  Είναι η Ελληνική Βιομηχανία που άντεξε, επενδύοντας πάνω από €30 δισ. μέσα στην κρίση, και που σήμερα συνεισφέρουν το 20% των θέσεων απασχόλησης, πληρώνουν το 40% των εταιρικών φόρων και αποτελούν την εξαγωγική αιχμή της χώρας με 40% των εξαγωγών συνολικά. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο παραγωγικός αυτός ιστός να στηριχθεί με αναπτυξιακό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός κόσμου, που αλλάζει εκ βάθρων».  

Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα των μελετών του ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση και το περίγραμμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου όπου θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα αναζητηθεί ο ενδεδειγμένος οδικός χάρτης, τα κρίσιμα ορόσημα, και οι κύριες ανάγκες για τη μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, μίλησε για την πρωτοβουλία διαρκείας του ΣΕΒ προκειμένου να ανοίξει και στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός πετυχαίνει σημαντικά οφέλη από τις σύγχρονες, ψηφιακές τεχνολογίες, και που το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασίζεται στο επίπεδο της ψηφιακής ετοιμότητας, στις δεξιότητες και στο ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο. 

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, τόνισε, πως «παρά τις συνεχείς επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), η χώρα παρουσιάζει χαμηλό βαθμό προετοιμασίας.  Οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συμβαδίζουν ακόμα με τις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Οι σύνθετες προκλήσεις του τεχνολογικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας αντιμετωπίζονται σε 19 χώρες της ΕΕ-28 με ολοκληρωμένες στρατηγικές και συνδυασμό δυνάμεων της βιομηχανίας, του δημοσίου τομέα και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ανάλογη προσέγγιση πρέπει να έχει και η Ελλάδα». 

Ενώ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε μήνυμα του κ. Tim Scanlon, Group Vice President Customer Experience and Innovation, ABB και εκ των κεντρικών ομιλητών στο Βιομηχανικό Συνέδριο, ο οποίος σημείωσε ότι:  «Πλησιάζοντας την 4η βιομηχανική επανάσταση, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Σήμερα, διασυνδεμένες τεχνολογίες παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων με πολυπλοκότητα που ξεπερνάει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η ψηφιακή τους ενδυνάμωση είναι το πρώτο βήμα προς το εργοστάσιο του μέλλοντος. Το Έξυπνο, ψηφιακό, Εργοστάσιο επιτρέπει την κατανόηση, την ανάλυση των στοιχείων και αντίληψη για καλύτερες αποφάσεις μέσα από το συνδυασμό ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης (και άλλων εργαλείων όπως data analytics, modelling, cloud and mixed reality). Η επιτυχία του ψηφιακού άλματος της Ελλάδας προς τη Βιομηχανία 4.0 περνάει από μια ευρεία ψηφιακή στρατηγική, με προσεκτικά βήματα ως προς τη διαχείριση και με αξιοποίηση κάθε εμπειρίας. Πρέπει να βρει τους σωστούς συνέταιρους και να δημιουργήσει το ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να προχωρήσει στον 21ο αιώνα.»