passport
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι δαπανούν περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, χιλιάδες κροίσοι σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμη και τρίτο διαβατήριο.
passport
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι δαπανούν περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, χιλιάδες κροίσοι σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμη και τρίτο διαβατήριο.
Πηγή Εικόνας: Photo by Omar Markhieh from Pexels

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ τέθηκαν και οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο της φορολογικής κατοικίας, που προβλέπει την πληρωμή κατ’ αποκοπήν ποσού, ύψους 100 χιλ. ευρώ, για το σύνολο των παγκόσμιων εισοδημάτων τους σε όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως κύριο «τόπο» φορολόγησης. Για να αποκτήσει ένα φυσικό πρόσωπο φορολογική κατοικία, χρειάζεται να διαμένει, αθροιστικά, στην Ελλάδα για διάστημα 183 ημέρων. Αυτό προβλεπόταν και από το νόμο 4172/201, αλλά, πλέον, η διατύπωση είναι πιο σαφής, ενώ, μεταξύ άλλων, προστέθηκε η αναφορά «στη διάρκεια μία οποιαδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου» σχετικά με το ελάχιστο όριο των 183 ημερών.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι με το νέο καθεστώς για τη φορολογική κατοικία, γνωστό, διεθνώς, και ως non-dom, η Ελλάδα δεν χορηγεί ιθαγένεια, αποφεύγοντας, έτσι, να βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με αντιδράσεις για προσέλκυση υπερπλουσίων με αβέβαιη προσέλευση των εισοδημάτων τους. Αλλά και με αντιδράσεις, που, ενδεχομένως, να ήγειρε η Κομισιόν-όπως έχει κάνει ήδη-ως προς τη χορήγηση υπηκοότητας-διαβατηρίου, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί το Economix.gr .

Παράλληλα, το ελάχιστο όριο διαμονής των 183 ημερών, δηλαδή του μισού περίπου χρόνου, αποτρέπει τη πιθανότητα της διπλής φορολόγησης ενός φυσικού προσώπου. Εάν δηλαδή, όπως εξηγούν φοροτεχνικοί, ένας επενδυτής επιλέξει, για παράδειγμα, την Κύπρο, όπου προβλέπεται ελάχιστη παραμονή μόλις 60 ημερών, ως φορολογική κατοικία, δεν αποκλείεται η χώρα από την οποία προέρχεται να προχωρήσει-και από την πλευρά της-στη φορολόγηση των εισοδημάτων του. Κι αυτό επειδή-δυνητικά- διαμένει στην χώρα από την οποία προέρχεται για διάστημα μεγαλύτερο των 183 ημερών. Αυτό είναι ένα στοιχείο, όπως εξηγούν ειδικοί, που καθιστά το πρόγραμμα ελκυστικό διεθνώς, αν και αυτό θα φανεί στην πράξη.

Οι προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση, για να φορολογείται ένα φυσικό πρόσωπο με flat tax rate 100 χιλ. ευρώ, είναι να επενδύσει είτε ο ίδιος είτε συγγενικό του πρόσωπο τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα.

Επίσης, η επένδυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας, ενώ η υπαγωγή στην ευνοϊκή φορολόγηση  δεν μπορεί να γίνει για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών.  Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης συγγενικού προσώπου στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καταβάλλοντας, στην περίπτωση αυτή, ποσό ίσο με 20.000 ευρώ (για κάθε πρόσωπο). Απαιτείται βέβαια, το φυσικό πρόσωπο να μην είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας.

Πάντως, ακόμη το νέο καθεστώς για τη φορολογική κατοικία δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή θα πρέπει να εκδοθεί σειρά υπουργικών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, με ΚΥΑ:

-των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης θα καθορίζονται οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, το χρόνο διατήρησής τους στην Ελλάδα, τη διαδικασία απόδειξης της επένδυσης, την παρακολούθηση διατήρησης της επένδυσης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του νόμου

-του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία, η αρμόδια υπηρεσία για την υποβολή, εξέταση και έγκριση της αίτησης, τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν, η ανάκλησή της κοκ.