ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε κι επίσημα ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ και 35% Ελληνικά Πετρέλαια), εταιρείας που θα δημιουργηθεί μετά τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, από το ΤΑΙΠΕΔ.

(δείτε εδώ: https://www.economix.gr/2019/12/09/depa-ypodomon-to-teped-xekinise-ton-diagonismo/).

Το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία έχουν εκφράσει, κατά κύριο λόγο ξένοι επενδυτές, ενώ κυρίως ακούγονται τα ονόματα της Italgas (Ιταλία) και της ΕΟΝ (Γερμανία) καθώς και ξένα funds που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποδομών και ενδέχεται να συνεργαστούν με εγχώριες κατασκευαστικές προσερχόμενα στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα, το γεγονός ότι τίθεται προς πώληση το 100% των μετοχών αφήνει περιθώρια ώστε να υπάρξει ακόμη πιο ισχυρό ενδιαφέρον εντός των επόμενων ημερών. Σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή θυμίζει το επιτυχημένο προηγούμενο παράδειγμα που ακολουθήθηκε για τον ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά τη νέα εταιρεία, αυτή θα αποτελεί προϊόν απόσχισης της ΔΕΠΑ Υποδομών και της συγχώνευσης των ΔΕΔΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και του πλειοψηφικού πακέτου (51%) της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Η ΕΜΠΟΡΙΑ

Σε αντίθεση με τις Υποδομές, το ενδιαφέρον για την Εμπορία αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό της χώρας ενώ οι διεκδικητές ενδιαφέρονται κυρίως για τον έλεγχο της ΕΠΑ Αττικής. Οι αναπτυξιακές προοπτικές που γεννά η ολοκλήρωση του TAP και η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον IGB από κοινού με τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη ενισχύουν ιδιαίτερα τη θέση της Εμπορίας, παρά και τη μείωση (40%) της χονδρεμπορικής δραστηριότητάς της. Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με διεθνείς προμηθευτές, όπως η Gazprom και η Botas.

Το ενδιαφέρον που έχει διαμορφωθεί για την Εμπορία ξεκινάει από την ΕΛΠΕ. Η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται για το 65% που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο αλλά, αν δεν καταφέρει να πλειοδοτήσει και άρα να πάρει τον απόλυτο έλεγχό της, τότε θα πουλήσει και το δικό της ποσοστό. Εν αμφιβόλω παραμένει ακόμη αν τα ΕΛΠΕ θα κατέβουν μαζί με την ιταλική Edison, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, για το ποσοστό του Δημοσίου. Στο παιχνίδι έχουν μπει τόσο η εταιρεία Mytilineos όσο και ο όμιλος Κοπελούζου που θα συνεργαστεί με την τσεχική KKCG – εταιρεία που μετέχει και στον ΟΠΑΠ. Τέλος, το ενδιαφέρον της ενδέχεται να εκδηλώσει και η ΤΕΡΝΑ ενώ η Motor Oil ενδιαφέρεται κυρίως για την ΕΠΑ Αττικής.