Εικόνα του κτιρίου του Υπουργείου Παιδείας
Εικόνα του κτιρίου του Υπουργείου Παιδείας
Πηγή Εικόνας: government.gov.gr

Για δύο εβδομάδες θα είναι ανοικτό για σχόλια στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο: «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται με τις προτεινόμενες διατάξεις είναι οι εξής:

  • Αναβάθμιση της δομής και της λειτουργίας της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Δ.Ι.Π.), η οποία μετονομάζεται σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
  • Καθορισμός ενός πιο ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε) Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων, προσαρμοζόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάπτυξης του ερευνητικού έργου.
  • Θέσπιση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής, το οποίο θα πιστοποιεί τη γνώση του χειρισμού Η/Υ στην επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα Ψηφιακά αντικείμενα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο αυτό έχει προκύψει «μετά από συνεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό» και «με γνώμονα τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία με κριτήρια ποιότητας, την αποκέντρωση εξουσιών, και την ανάγκη για διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας».

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 14:00.