Athens Heart εμπορικό κέντρο
Athens Heart εμπορικό κέντρο
Athens Heart εμπορικό κέντρο
Athens Heart εμπορικό κέντρο
Πηγή Εικόνας: Pasal Development

Reset ετοιμάζεται να πατήσει η Pasal Development, μετά την έγκριση, χθες, από τη γενική συνέλευση του reverse split των μετοχών της, την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 4 ευρώ σε 0,50 ευρώ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Ουσιαστικά, η Pasal θα αντλήσει κεφάλαια έως 10 εκατ. ευρώ, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που θα καλύψει η σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη.

Κρατάει τα ακίνητά της

Η συμφωνία, που πραγματοποίησε με την Sterner Stenhus, επιτρέπει στην Pasal να κρατήσει συνολικά τέσσερα ακίνητα, τα οποία θα παραχωρούσε στις τράπεζες. Πρόκειται για τις κεντρικές αποθήκες στην Ελευσίνα που ενοικιάζει ο Σκλαβενίτης, οικόπεδο στο Λαύριο και ακίνητα σε Βοτανικό και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα ακίνητα αυτά θα έχουν μηδενικές υποχρεώσεις, κάτι που επιτρέπει στην Pasal Development να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με στόχο την αξιοποίησή τους, αποκτώντας εξασφαλίσεις (έναντι ακινήτων).
Τα ακίνητα, που θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της η Pasal, έχουν αξία αποτίμησης της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να έχει καταβάλει, την τελευταία δεκαετία, στο Δημόσιο φόρους (για τα ακίνητά της) ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, ο νέος μεγαλομέτοχος της Pasal δεν σχεδιάζει την μετατροπή της εταιρείας σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ή την έξοδό της από το χρηματιστήριο. Αντίθετα, αφότου ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, στα σχέδια υπάρχουν νέες επενδύσεις με εξαγορές ή απορροφήσεις εταιρειών και ίσως με μία νέα ΑΜΚ. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ΑΜΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ, η Sterner Stenhus θα έχει τουλάχιστον το 88% της Pasal Development, ενώ η καθαρή θέση της Pasal θα γίνει θετική και θα διαμορφωθεί σε 22 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ο δανεισμός της εταιρείας θα περιοριστεί σε 13 εκατ. ευρώ και θα αντιστοιχεί σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο ιδρυτής της Pasal Σωτήρης Θεοδωρίδης, η Sterner Stenhus, «μπαίνει» στο μετοχικό κεφάλαιο της Pasal, καθώς έλαβε υπόψη ότι είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, ενώ δεν βρήκε «σκελετούς». Με την εταιρεία του Ελληνοσουηδού κ. Γεωργιάδη, η Pasal θα έχει συνέχεια, ενώ, εάν εφαρμοζόταν μόνο η συμφωνία εξυγίανσης, θα μετατρεπόταν σε μία μικρή εταιρεία της οποίας οι προοπτικές ανάπτυξης θα εξαντλούνταν από την αξιοποίηση του ακινήτου της στη Χαλκίδα (που θα παρέμενε στο χαρτοφυλάκιό της).

Η Sterner Stenhus

Η Sterner Stenhus, με επικεφαλής τον Ηλία Γεωργιάδη, που διαχειρίζεται και αναπτύσσει ακίνητα στη Σουηδία, ενισχύει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πρόσφατα, άλλωστε, αγόρασε τις μετοχές της JPA, της θυγατρικής εταιρείας της Άβαξ που έχει υλοποιήσει τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα 10 σχολείων στην Αττική.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, η Sterner Stenhus εμφάνισε έσοδα περίπου 312 εκατ. ευρώ και κερδοφορία περίπου 15,5 εκατ. ευρώ.